latinica  ћирилица
25/05/2020 |  10:08 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Центар "Филип Вишњић" обогаћује културни живот Угљевика

Његовање културе, обичаја и традиције угљевичког и подмајевичког краја и очување од заборава, приоритет је Центра за културу "Филип Вишњић" у Угљевику.

Ова установа више од деценију, бројним садржајима, оплемењује и обогаћује културни живот ове мале подмајевичке општине.

Под слоганом "Култура је начин живота", годишње организују педесет изложби, позоришних представа, концерата и других садржаја.

У овом центру за културу поносни су на рад аматерског позоришта, организацију традиционалне ликовне колоније и бројне промоције дјела познатих, али и неафирмисаних аутора.

Поред тешкоћа, изазваним пандемијом вируса корона, настављају пројекте попут обнове родне куће прослављеног епског пјесника Филипа Вишњића у Доњој Трнови, уређење спомен-гробља у Доњој Трнови, реновирање објекта у којем је била партизанска болница и штампарије из Другог свјетског рата.

- Намјера нам је да све те локалитете увежмо у једну понуду и да тако направимо један интересантан пројекат везан за развој културно-историјског туризма у нашој општини - истиче Предраг Вујевић, директор Центра.

Традиционалне пјесме, игре, инструменти, обичаји и обреди становника подмајевичког и мајевичког краја, непроцјењиво су благо.

- Сваки крај мора да сачува свој идентитет тако да се трудим да будем један од оних који се баве очувањем културне баштине и трудим се да сачувам што могу у овом крају, бар што је заступљено у пјесми и игри - појашњава етно-кореолог Славиша Јовић.

Центар за кутуру "Филип Вишњић" изграђен је 2008. године, а инвестицију вриједну 2,5 милиона марака финансирали су општина Угљевик и Влада Републике Српске.

Грађани Угљевика истичу да ова установа доприноси побољшању културног амбијента у овој средини.

У угљевичком Центру за културу његују и издавачку дјелатност.

Тако су издали капитално дјело ''Великани наше историје'' у којој су обрађене четири значајне личности тог подручја; Филип Вишњић, Кнез Иво од Семберије, Хусеин капетан Градашчевић и Васа Пелагић.

До краја године планирају да објаве и рјечник Семберије и Мајевице.