latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:39 ⇒ 24/05/2020 | 08:56 | Аутор: РТРС

Одлука о одгађању избора доприноси још већој конфузији (ВИДЕО)

Умјесто 4. октобра, локални избори у БиХ биће одржани 15. новембра, одлучила је данас Централна изборна комисија. Разлог за одгађање избора, кажу, јесте то што још нису обезбијеђена средства из буџета БиХ. Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик истиче да је одлука Централне изборне комисије негитимна и да доприноси још већој изборној конфузији.
Избори -
Избори

Оно што се спекулисало, коначно је и потврђено. Локални избори су пролонгирани, а као основни разлог за то у Централној изборној комисији наводе да је истекао рок од 15 дана од дана расписивања избора у оквиру којих су надлежне институције морале обезбиједити средства за њихово провођење.

- С обзиром да је наведени рок истекао, а да новчана средства до данас нису осигурана, примијенили смо одредбе члана 14.2 Изборног закона БиХ, према којем Централна изборна комисија БиХ доноси одлуку о одгађању избора на основу чињеница које указују да изборе није могуће провести у складу са Изборном законом БиХ. Истим чланом је прописано да се одгођени избори одржавају најкасније 30 дана од дана који је одређен за редовне изборе - навела је Вања Бјелица Прутина, предсједница ЦИК-а.

С обзиром да је 4. новембар сриједа, а прва недјеља - 8. новембар, вјерски празник, кажу у ЦИК-у, одлучено је да се избори одрже 15 но.вембра и подсјећају да је за њихово одржавање потребно око девет милиона КМ, од чега је из буџета БиХ потребно обезбиједити 4,2 милиона.

У СНСД-у понављају да су спремни да у Савјету министара гласају да се обезбиједи финансирање избора, али и јасно поручују да одлука о одгађању локалних избора није легитимна, јер је ЦИК политички мотивисан.

- Ради се о нелегитимној комисији, изабраној мимо закона и наравно да они само додатно компликују ситуацију, а очигледно је да је то концепт који је договорен од стране неких политичких снага. СНСД је спреман да изађе на изборе, нама не одговара одгађање избора и ми сматрамо да изборе треба одржати како је законом предвиђено - каже Додик.

Да је на сцени правно насиље у режији СДА и СДС-а сматра замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Никола Шпирић, који оцјењује да су избори нелегално помјерени и да се прави опасан преседан без разлога, јер финансије нису и не могу бити проблем.

Да се одлуком о одгађању локалних избора наставља серија незаконитих радњи у овогодишњем изборном процесу, сматра и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је на свом Твитер профилу истакао да, након нелегалног избора чланова ЦИК-а, одлуке о изборима 4. октобра без обавезног роковника, а сада и одгађањем за датум који нема упориште у закону "БиХ клизи у Мостар".

Из ЦИК-а данас нису жељели коментарисати избор својих чланова јер, кажу, то чини Представнички дом. Ипак, признају гаранције предсједавајућег Савјета министара да ће средства за изборе бити обезбијеђена, па су одлучили расписати јавне набавке.

Усвојили су и упутство о роковима и редослиједу изборних активности, према којем ће од 27. маја до 3. јула политички субјекти подносити пријаве за овјеру учешћа на изборима, док ће изборна кампања трајати од 16. октобра до почетка изборне ћутње 14. новембра. Рок за пријаву бирача ван БиХ истиче првог септембра у поноћ.