latinica  ћирилица
23/05/2020 |  17:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Музеји Ватикана отварају врата од 1. јуна

Музеји Ватикана, који представљају главни извор прихода за ову државу, биће отворени 1. јуна.
Ватикан (Фото:Fotolia/Whitewizzard) -
Ватикан (Фото:Fotolia/Whitewizzard)

У саопштењу Ватикана се наводи да ће музеји, у којима се налазе нека од највећих ремек дјела ренесансе и умјетнички предмети из доба старог Рима и Египта, бити отворени за посјетиоце само путем онлајн резервације да би се контролисао број туриста.

Посјетиоцима ће на улазима бити мјерена температура, мораће да носе маске и користе средство за дезинфекцију руку. Особље ће носити заштитне маске и рукавице, а биће присутни и медицински радници.

Слични услови примјењиваће се на посјетиоце папске љетне резиденције у мјесту Кастел Гандолфо, јужно од Рима.

Музеји у Италији почели су да раде 18. маја у оквиру постепеног ублажавања мјера блокаде у земљи у којој је умрло скоро 33.000 људи од посљедица епидемије вируса корона.

Пандемија је драстично смањила доток новца у буџет Ватикана. Музеји су прошле године примили око седам милиона посјетилаца и они се виде као најпоузданији извор прихода, јер су раније могли да "скупе" око 100 милиона долара годишње.

Званичници страхују да ће и након отварања продаја улазница и сувенира бити много мања због оштрих мјера безбједности, мјера дистанцирања, нових здравствених прописа и мањег броја страних туриста.