latinica  ћирилица
23/05/2020 |  14:14 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

"Штедљива четворка" против плана Меркелове и Макрона

Чланице ЕУ - Аустрија, Шведска, Данска и Холандија успротивиле су се француско-њемачком плану формирања фонда за опровак од вируса корона у вриједности од 500 милијарди евра који ће издавати бесповратна средства, те умјесто тога позвале на приступ заснован на зајмовима.
Меркелова и Макрон -
Меркелова и Макрон

Француски предсједник Емануел Макрон и њемачки канцелар Ангела Меркел изнијели су овај приједлог 18. маја, којим би се дали грантови регионима и секторима ЕУ најгоре погођеним вирусом корона.

Међутим, идеја о бесповратним средствима представља анатему самозваној "штедљивој четворки" ЕУ, која се генерално противи великој потрошњи и плаши да ће приједлог довести до изједначавања дуга држава чланица.

- Предлажемо да се формира Фонд за опоравак у ванредним околностима заснован на приступу `зајмови за зајмове`-  саопштиле су Аустрија, Шведска, Данска и Холандија.

Ове земље траже да фонд не смије да води изједначавању дуга већ мора да буде привременог карактера са јасном клаузулом затварања након двије године.

Париз и Берлин предложиле су да Европска комисија позајми новац у име цијеле ЕУ и да га потроши као додатак буџету који већ сада износи око један трилион евра.

Европска комисија ће изнијети свој приједлог за фонд опоравка 27. маја, али је раније саопштила да подржава иницијативу Француске и Њемачке.

Комисија предвиђа да ће земље чланице претрпјети велике економске губитке 2020. године, а наредне 2021. могућ је само дјеломичан опоравак.