latinica  ћирилица
23/05/2020 |  07:18 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

НСРС о дугорочном задужењу Републике Српске

Посебна сједница НСРС настављена је данас разматрањем Одлуке о дугорочном задужењу Републике Српске за 2020. годину у износу од 678 милиона марака.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Посланици су размотрили Приједлог ребаланса буџета који је већи за 188 милиона марака и износи три милијарде 613 милиона марака.

Министарка финансија Зора Видовић рекла је јуче да је приједлогом одлуке предвиђено дугорочно задуживање Српске за ову годину у максималном износу до 678 милиона КМ.

Видовићева је објаснила да је структура овог задужења таква да је на домаћем тржишту 354,1 милион КМ, а на иностраном тржишту 323,8 милиона КМ.

Према њеним ријечима, од 354,1 милиона КМ извршено је задужење од 214,1 милион КМ и остаје да је на домаћем тржишту још могуће задужење од 140 милиона КМ.

У наставку посебне сједници биће размотрен и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци-Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /908-БА/.

Размотрен је и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу овогодишњег буџета.

Размотрен је и приједлог одлуке о потврђивању аката које је донио предсједник Републике за вријеме ванредног стања и доношењу одлуке о престанку важења уредби законском снагом.

Народна скупштина Републике Српске у четвртак, 21. маја, усвојила је одлуку о укидању ванредног стања на територији Републике Српске јер је стављена под контролу епидемиолошка ситуација која се односи на вирус корона.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

Посебна сједница одржава се у конференцијској сали Владе Републике Српске која задовољава епидемиолошке услове проузроковане вирусом корона.