latinica  ћирилица
22/05/2020 |  19:59 ⇒ 22:17 | Аутор: РТРС

Нови режим преласка границе са Србијом и Хрватском (ВИДЕО)

Дуже од два мјесеца трајале су строге мјере при преласку државних граница у цијелом свијету, па и нашој регији. Строга правила попуштају, а готово да се на дневном нивоу доносе нове, либералније одлуке о томе - ко и како може прећи границу. У Србију се од данас може ући без посебних дозвола и тестирања на вирус корона.
ГП Рача - Фото: РТРС
ГП РачаФото: РТРС

Како су правила попустила, тако су и бројни грађани с ове стране Дрине пожурили у Србију. Неки због пословних, студентских или других обавеза, други због лијечења, трећи због носталгије за најближима.

Олакшице су једва дочекали возачи теретњака. Они су радили непрекидно и током протеклих мјесеци, а због строгих правила некада су данима чекали на граничним прелазима.

За стране држављане који улазе у Босну и Херцеговину, и даље су на снази ригорозне мјере; Могу ући само они који имају пословну обавезу, и то уз докумантацију која то потврђује, и уз негативан тест на корона вирус не старији од 48 часова.

Улаз је дозвољен и лицима која долазе на сахрану, и то члановима најуже породице покојника, у трајању од 72 часа.

Гранични прлези према приморју још су поприлично пусти. На Иваници, границу дневно пређе око четири стотине лица, док се у исто вријеме лани бројило и по више хиљада прелазака. Ипак, дошло је олакшање за раднике из БиХ који раде на хрватском приморју.

Новица Ружић, инспектор за граничну контролу Јединице ГП Требиње каже да је отворен саобраћај за прекограничне раднике уз радну дозволу.

Лицима која уз босанскохерцеговачко имају и држављанство неке друге земље, такође је дозвољен несметан улазак у земљу.