latinica  ћирилица
22/05/2020 |  19:51 ⇒ 23/05/2020 | 07:29 | Аутор: РТРС

Додик: СНСД ће раскинути сарадњу са партијама које на локалном нивоу уђу у коалицију с опозицијом (ВИДЕО)

Извршни комитет СНСД подржао је ставове Парламента Српске о укидању ванредног стања, као и предложени ребаланс буџета. Лидер ове странке Милорад Додик потписао је споразум о сарадњи са Социјалистичком партијом Српске. Најавио је да ће СНСД раскинути сарадњу са свим партијама које буду правиле коалиције на локалном нивоу са опозицијом.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

СНСД остаје привржена коалиционој сарадњи, али ће раскинути сарадњу са партијама које на локалу буду улазиле у коалицију са опозицијом.

Лидер СНСД-а истиче да ће бити повучена и сагласност за именовање кадрова ових странака на свим нивоима власти.

Данас потписани споразум са Социјалистичком партијом Српске, не мијења коалициони споразум са социјалистима Петра Ђокића, каже Додик.

- Вјерујемо да можемо да обезбиједимо стабилност Републике Српске кроз заједнички наступ у парламенту, те да можемо да изградимо амбијент у којем ће јачати снага институција Српске. Радићемо на томе да буде ојачан дигнитет Народне скупштине путем заједничког дјеловања и усвајања одређених политика, а прије свега усвајања новог пословника о раду Народне скупштине - поручио је Додик.

- Велики дио чланства СПС-а залаже се за сарадњу са СНСД-ом и тако ћемо наставити даље. Првенствено нам је важно да побољшамо живот грађана у Српској и да буду заступани интереси Републике Српске онако како то ради Додик - изјавио је предсједник СПС- а Горан Селак.

У наредној седмици СНСД ће одржати састанке у пет изборних јединца о дјеловању на локалним изборима.

Додик каже да СНСД никада није заговарао одлагање избора или оспоравао одлуку о финансирању. Понавља да за ову странку садашњи састав ЦИК-а није легитиман.

- Зато што на тај начин, мислимо да дјеловање ЦИК-а у којем је до сада био само један члан који је био на приједлог наше партије и то је био човјек који није био директно ангажован, а други човјек испред српског народа је био члан који је изабрао СДС. Сада имамо ситуацију у којој су политички активни људи у СДС и ПДП, а директно су изабрани у ЦИК - рекао је Додик.

СНСД одбацује Резолуцију о поштивању жртава фашизма коју је усвојио Представнички дом БиХ, јер је, каже Додик, историјски нетачна и оне који су били дио злочиначког подухвата према српском народу сада представља као антифашисте.

- Подржавамо иницијативу политичких партија из коалиције на нивоу Републике Српске да буде одржана ванредна сједница Народне скупштине Српске о овој теми и да се, због истине и историје, /Резолуција/ одбаци као неприхватљива за Српску - изјавио је Додик.

Уз затезање исплате средстава које је БиХ добила од ММФ-а, додатни проблем остају и мигранти, каже Додик.

До сада се, истиче, нису чуле реакције из међународне заједнице на информације да мигранти из Пакистана улазе у БиХ са лажним визама које је издао БХ амбасадор у овој земљи.