latinica  ћирилица
22/05/2020 |  19:49 ⇒ 23/05/2020 | 08:15 | Аутор: РТРС

Од 15. јуна за одмор у Српској туристички ваучери у износу од 100 КМ (ВИДЕО)

Туристичке ваучере за одмор у Српској грађани ће моћи да користе од 15. јуна, изјавила је предсједница Српске Жељка Цвијановић, након састанка са хотелијерима, представницима туристичких агенција и угоститељима. Намјера је да грађани тако помогну туризму и привреди, да након вируса корона стану на ноге али и да боље упознају Српску, речено је након састанка.
Бања Врућица -
Бања Врућица

Ускоро почиње емисија туристичких ваучера намијењених за одмор у Српској. Ваучер у вриједности 100 марака моћи ће да добије сваки пунољетни грађанин, без обзира на висину личних примања, а који се пријави на јавни позив након емисије ваучера.

Ваучер ће моћи да се користи искључиво за суфинансирање трошкова смјештаја и за минималан боравак од три ноћења.

- Сигурна сам да ће ово бити прилика, као што сам рекла, као прво да помогнемо област која нам је јако важна, друго, да покажемо нашим грађанима различита мјеста и да тамо могу да се одморе, а да при томе добију субвенцију за тај боравак, и треће, мислим да у овоме лежи велика развојна шанса за домаћи туризам - рекла је Жељка Цвијановић, поредсједница Републике Српске.

Ваучери ће бити емитовани у три етапе – прво 20.000, а потом два пута по 15.000 ваучера, рекла је предсједница Српске.

Ако буде велика заинтересованост, каже, постоји могућност додатне емисије. За боравак од три ноћења моћи ће да се користи један ваучер, а за четири и више, два. Хотелијери, угоститељи и представници туристичких агенција задовољни су пројектом.

- Мислим да је ово пројекат који је дошао у право вријеме. Нажалост, изазван са пандемијом, али мислим да ће да заживи пројекат у наредном периоду, гдје ће грађани да користе домаће дестинације - навео је Драган Богданић, директор Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица" из Теслића.

Директор Националног парка "Козара" Драган Ромчевић захвалио је предсједнику Српске и Влади на креирању овог пројекта, наводећи да ће он помоћи туризму да лакше преброде тренутну кризу, али и да дугорочно навикавају грађане да дио одмора проведу на туристичким дестинацијама у Српској.

Циљ пројекта је, кажу у Министарству трговине и туризма, да се промовише породични одмор и упозна Српска, али и да се развија домаћи туризам и тиме јача привреда.

- Могу констатовати да није дошло до већег отпуштања у овој области и учинићемо све да запослимо нове и задржимо ове раднике - истакла је Сузана Гашић, министарка трговине и туризма у Влади Републике Српске.

Посљедице вируса корона видљиве су и у туризму, јер ниједно путничко осигурање не покрива лијечење од Ковида 19.

Тачније, ако се неко током одмора ван своје земље зарази вирусом корона, болнички рачуни могли би да буду астроносмки.

Дан лијечења у Грчкој кошта од 400 до 900 евра, у Турској од 700 до 1.000 евра, у Египту од 350 до 600, а у Њемачкој, Аустрији и Швајцарској од 1.200 до 1.600 евра.