latinica  ћирилица
22/05/2020 |  19:11 ⇒ 19:12 | Аутор: СРНА

Четири године од смрти Бате Живојиновића

У Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду данас је одржан четворогодишњи помен великану српског глумишта Велимиру Бати Живојиновићу.
Бата Живојиновић -
Бата Живојиновић

Помену су, осим његове унуке Дине, присуствовали високи функционери СПС-а предвођени предсједником странке Ивицом Дачићем, који је и министар спољних послова Србије.

Дачић је рекао да је подржао иницијативу појединих јавних личности, међу којима Ралета Зеленовића и Нелета Карајлића, да се у Кораћици подигне спомен-дом Бати Живојиновићу.

- То је добра идеја коју сам подржао и пренијећу је Скупштини града. Тако би се и Кораћица, а и цијели Београд, одужили Бати Живојиновићу за оно што је урадио за нашу земљу и њену културу - истакао је Дачић.

Породица је почетком године одлучила да ексхумира Бату из Алеје заслужних грађана и сахрани га поред његове супруге Луле, у порти цркве у Кораћици.

За то су добили одобрење градоначелника Београда Зорана Радојичића, а раније је најављено да се ексхумација очекује почетком љета, пренијеле су Вечерње новости.

Премјештање тијела Бате Живојиновића у родну Кораћицу обнавља питање легата у глумчевом родном селу, у коме и даље не постоји обиљежје сјећања на ову филмску легенду.

Великан југословенске кинематограФије Бата Живојиновић је још за живота неке своје успомене, награде, фотографије дао Југословенској кинотеци.

Глумчева супруга Лула, која је преминула крајем прошле године, дио заоставштине чувала је за будући легат у Кораћици.