latinica  ћирилица
22/05/2020 |  16:40 ⇒ 23/05/2020 | 08:16 | Аутор: СРНА

Шеранић: Епидемиолошка ситуација под контролом и даље присутан линеарни раст (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас у Добоју да је епидемиолошка ситуација у Српској под контролом и да је у болницама све мањи број позитивних на вирус корона.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

- Ми епидемију држимо у потпуности под контролом, имамо и даље линеаран раст који је много мањи него у претходном периоду. То можете да видите према броју узорака које радимо и броју лица која су позитивна - рекао је Шеранић.

Он је истакао да је много важније да постоји значајно смањење броја лица која се налазе у болницама на лијечењу, што условљава размишљање када је ријеч о попуштању мјера.

- Када говоримо о попуштању мјера, не радимо никакву пробу и оно што смо предузимали од почетка то чинимо и сада, а то је да епидемиолошки пратимо ситуацију и све радимо епидемиолошко-инспекцијски у вези са мјерама, у смислу самог понашања грађана када говоримо о поштовању мјера, као и појаве заражених - истакао је Шеранић.

Он је навео да се у том смислу не мора говорити само о номинативном броју новозаражених случајева који јавност сваки дан може видјети кроз саопштења Министарства, већ о броју лица која су тешко обољела.

Шеранић је рекао да је могућа појава нових вирусних жаришта, указавши на примјер града Врања у Србији, те Брача у Хрватској, истакавши да су тада мјере директно усредсређене на одређену локалну заједницу, привредно друштво или пословни субјект, уколико се тако нешто и деси.

- Свакако и даље пратимо цијелу ситуацију, Институт ће да се ангажује и даље по овом питању и преузеће активности као што му је то улога у друштву - рекао је Шеранић, поручивши да ће се ресорно министарство и Републички штаб за ванредне ситуације понашати сходно њиховим препорукама.