latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:40 | Аутор: ТАНЈУГ

У Грчкој туристима неће бити потребан тест, нема ни карантина

Туристима у Грчкој неће бити потребан тест на Ковид 19, а неће бити ни карантина, преноси портал Грчкаинфо. То предвиђа план за покретање туризма у Грчкој под називом "Рестарт тоурисм", који су објавили грчки премијер Kријакос Мицотакис и министар туризма Харис Теохарис.

Туристичка сезона почиње 15. јуна и примјењиваће се сви здравствени протоколи како би и грађани и туристи остали безбедни, а могуће је теситање посјетилаца методом случајног узорка приликом боравка у земљи.

Туристичка сезона и долазак страних туриста у Грчку почиње 15. јуна када се очекује долазак туриста из око 20 земаља са добрим епидемиолошким резултатима.

Листа тих земаља ће бити јавно објављена крајем маја, а грчки премијер Мицотакис је рекао да су у питању земље Балкана, Балтика и сјеверне Европе, наводи Грчкаинфо.

Према информацијама грчке телевизије СKАИ, првих 18 земаља чије ће туристе Грчка примити од 15. јуна су Kипар, Израел, Kина, Јапан, Аустралија, Норвешка, Данска, Аустрија, Бугарска, Србија, Румунија, Албанија, Пољска, Сјеверна Македонија, БиХ, Мађарска, Словачка и Чешка.

Предвиђено је да једрење на грчким морима почне 25. маја.

Kампови и хотели који су отворени током цијеле године почињу са радом 1. јуна.

Такође, 15. јуна ће се отворити сезонски хотели у Грчкој, а истог дана почињу и летови авионом, за почетак само преко аеродрома у Атини (Елефтерос Венизелос).

Туристи из осталих земаља се очекују од 1. јула, а истовремено се отварају и сви остали аеродроми у земљи.

Постепено уклањање свих мјера се очекује 15. јула.

Што се тиче осигурања, здравствена путна осигурања која су туристи уплаћивали ни претходних година нису покривала епидемије и пандемије.

Kако наводи Грчкаинфо, вијест коју преносе поједини српски медији да ће туристи који оболе од вируса у Грчкој морати да плате за боравак у карантину 2.100 евра, у Грчкој није пренијела ниједна званична инстанца.

Такође, сви здравствени протоколи који ће се спроводити у хотелима, угоститељским објектима и плажама у Грчкој биће спроведени како би се туристи и запослени заштитили, а не оштетили ни здравствено ни финансијски.

Сви туристи који желе да наставе са планирањем својих љетовања могу извршити резервације смјештаја у Грчкој од 15. јуна.

Туристи који су прије пандемије резервисали љетовање без агенције треба да провере са власником смјештаја датум почетка рада тог смјештаја, док они који су резервисали путем агенција нека сачекају инструкције својих туристичких агенција.