latinica  ћирилица
22/05/2020 |  12:00 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Видовић: Фонд солидарности за обнову Српске морао бити формиран

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је у Народној скупштини да је Фонд солидарности за обнову Републике Српске морао бити формиран како би се санирале негативне посљедице епидемије вируса корона на привреду Српске.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Фонд солидарности за обнову Републике Српске морао је бити формиран, јер је претходни фонд био искључиво везан за поплаве и никако нису могла да се прикупљају средства, нити да се исплаћују из тог фонда - рекла је Видовићева током скупштинске расправе о потврђивању аката које је донијела предсједница Српске за вријеме ванредног стања и доношења одлуке о престанку важења уредаба са законском снагом.

Она је навела да се средства за финансирање Фонда солидарности за обнову Републике Српске обезбјеђују у складу са посебним прописима.

- Фонд солидарности неће бити регулисан посебним законом, нити има намјеру да то буде уведено - истакла је Видовићева.

Она је рекла да је Уредба о формирању Компензационог фонда, као правног насљедника Фонда солидарности за обнову Републике Српске, донесена ради спречавања штетног утицаја вируса корона да би се знало колико је средстава прикупљено.

- Компензациони фонд вриједи само за случај вируса корона. Из овог фонда који ће имати посебан рачун исплаћиваће се средства само за посљедице вируса корона - појаснила је Видовићева.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић рекао је да су се сви људи за вријеме епидемије вируса корона стављали на располагање кризним штабовима на локалном нивоу.

- У Градишци све и једна помоћ је ишла преко Центра за социјални рад и Црвеног крста, а вјерујем да је идентичан приступ био и у другим општинама и градовима Републике Српске - истакао је Шулић.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да ниједна уредба није требало да буде донесена, јер је Народна скупштина Републике Српске требало нормално да ради у вријеме ванредног стања.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић сматра да се у Републици Српској мора водити више рачуна о реалном сектору и обезбиједити му подршку, јер ће на тај начин опстати привреда Српске.

Видовићева је рекла да је позитивно то што је јавни сектор добио подршку Владе Републике Српске за вријеме епидемије вируса корона, али да се никако из такве подршке не смије изоставити реални сектор.