X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
22/05/2020 |  11:58 ⇒ 12:19 | Извор: РТРС

Донаторска средства од 6,8 милиона евра за изградњу моста у Градишци

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о прихватању донаторских средстава Инвестиционог фонда за западни Балкан у износу од 6.800.000 евра за финансирање пројекта изградње прекограничног моста у Градишци.
Влада Републике Српске - Фото: Тwitter
Влада Републике СрпскеФото: Тwitter

Влада је усвојила Стратешки план за сарадњу са дијаспором, те задужила Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да, у сарадњи са надлежним институцијама, изради акциони план за реализацију Стратешког плана за сарадњу са дијаспором за период од 2020. до 2024. године у року од 90 дана од дана доношења овог закључка и да га достави Влади на усвајање.

- Основни разлог за доношење Стратешког плана јесте да се на системски начин креира политика према дијаспори с циљем јачања сарадње и продубљивања веза између Републике Српске и Срба у иностранству, те промоције и очувања српског националног идентитета у дијаспори - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Документ је у основи фокусиран на унапређивање и развијање односа са дијаспором које треба да се одвија на институционалан начин, уз укључивање свих релевантних актера, а дефинисани су стратешки и оперативни циљеви који ће бити операционализовани кроз акционе планове.

У саопштењу се наводи да разлози за доношење овог стратешког плана проистичу и из препознате потребе за унапређивањем постојећих и креирањем нових облика сарадње са дијаспором кроз институционалне оквире Републике Српске.

- До оваквих закључака смо дошли након успјешно одржаних форума дијаспоре 2018. и 2019. године на којима је исказана потреба за правним уређењем, као и дефинисањем стратешких праваца ове сарадње - додаје се у саопштењу.