latinica  ћирилица
22/05/2020 |  11:35 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Дозвољен улазак пословним људима и породицама преминулих

Данас је на снагу ступила одлука Савјета министара да се отворе границе БиХ за пословне људе и чланове породице преминулих ради присуства укопу.

Боравак у БиХ дозвољен је страним држављанима који стижу због пословних обавеза, али под одређеним условима.

Одлуком се омогућава улазак и боравак странцу који у земљу улази због пословних обавеза, под условом да посједује позивно писмо правног лица из БиХ које га ангажује и потврду о негативном тесту на вирус САРС-КОБ-2 овлаштене лабораторије, не старију од 48 часова од тренутка уласка.

Одредбе о забрани уласка из члана 2. ове одлуке не примјењују се на држављане БиХ које имају двојно држављанство и они могу ући у земљу са личном картом издатом од стране надлежног тијела у БиХ, без обзира на начин уласка у другу државу из које се враћају, саопштили су раније из Савјета министара.

У саопштењу се додаје да је истовремено омогућен боравак у БиХ странцима, члановима уже породице (брачни партнер, родитељи, дјеца, браћа и сестре) преминуле особе ради присуства њеном укопу, највише 72 часа од тренутка уласка у БиХ, не рачунајући евентуални период изолације, под условом да посједују доказе о смрти и сродству са умрлом особом.