latinica  ћирилица
21/05/2020 |  21:10 ⇒ 21:18 | Аутор: sputniknews.com

Хакован систем за позивање на молитву, из џамија се чуло "Бела ћао" (ВИДЕО)

Турске власти покренуле су истрагу након што је у Измиру хакован систем за позивање на молитву, па је са минерата неколико џамија пуштана италијанска антифашистичка пјесма "Бела ћао".
Џамија у Измиру - Фото: Screenshot
Џамија у ИзмируФото: Screenshot

Та антифашистичка химна је емитована јуче послијеподне умјесто позива на молитву, који се емитује пет пута дневно, а овај снимак је објављен и на друштвеним мрежама.

Локални огранак турских власти задужених за вјерска питања потврдио је на Твитеру овај инцидент и најавио отварање унутрашње истраге и подношење пријаве полицији.

"Бела ћао" је емитована након што су "непознате особе саботирале и илегално хаковале систем позива на молитву", прецизира се у саопштењу.

Тужилаштво у Измиру је отворило истрагу о том инциденту која ће обухватити и кориснике друштвених мрежа осумњичене за "негирање вјерских вриједности", јавила је агенција Анадолија. Портпарол владајуће странке Омер Челик је на Твитеру оштро осудио овај инцидент и навео да ће бити пронађени починиоци.

Инцидент се догодио у јеку Рамазана, муслиманског мјесеца поста, и у тренутку када су џамије затворене због пандемије вируса корона.

Пјесма "Бела ћао" постала је поново химна отпора широм свијета захваљујући Нетфликсовој серији "La Casa De Papel". Она је лајтмотив банде пљачкаша у овој серији.