latinica  ћирилица
21/05/2020 |  20:00 ⇒ 22/05/2020 | 07:26 | Аутор: РТРС

Фонд солидарности почео са исплатом априлске плате

Фонд солидарности почео је са исплатом минималне плате за април радницима који због вируса корона нису радили. Пореска управа апелује на правна лица и привреднике да наставе слати пријаве за исплату априлске плате, јер је до сада пријављено тек 7000 радника.

Радницима у реалном сектору који због вируса корона нису могли да раде, Фонд солидарности почео је да исплаћује априлске плате. Запосленима у Фабрици обуће Бема новац је уплаћен директно на рачуне. За 16 година рада, каже директор Маринко Умичевић, ово је први пут да плата није зарађена.

- Влада Републике Српске која је највећи донатор Фонда солидарности, како је и обећала, упалтила је средства. Нисмо ни сумњали у то, мада руку на срце, није мало исплатити средства за 1.105 радника. То је око 800.000 КМ, а то није мало. Дакле, Влада је данас уплатила минималну плату и доприносе и баш нас је обрадовала - истакао је Маринко Умићевић, директор Фабрике обућа Бема.

Пореска управа Српске обрадила је и прослиједила Министарству финансија 8.652 захтјева за исплату пореза и доприноси за март који се увелико уплаћују, а до сада је примљено и обрађено 7.000 захтјева за исплату минималних плата за април. Процедура за пријаву је, кажу у Пореској управи, једноставна.

- Кад се утврди да они остварују право, ми достављамо износ за уплату са рачунима радника Министарству финансија, који из средстава Фонда солидарности уплаћују директно на рачун радника. Рок је 10. јуни, али ми апелујемо на књиговође, привредне субјекте да нам достављају те податке да можемо што прије завршити ту обавезу коју је преузела Влада - нагласио је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Очекује се да послодавци поднесу захтјев за максимално 66.000 радника, што у новцу износи око 53 милиона марака за плате, порезе и доприносе само за април. У Пореској подсјећају да то нису само привредници који нису могли да раде због изречених мјера, него и они чији рад је отежан у том периоду, због чега су им и примања била знатно умањена.