latinica  ћирилица
21/05/2020 |  09:58 ⇒ 09:58 | Аутор: СРНА

Петиција за рјешавање мигрантске кризе

Удружење "Повратници" из Унско-санског кантона покренуло је потписивање петиције поводом рјешавања проблема мигрантске кризе којом се, између осталог, тражи да буде забрањен улазак миграната на ово подручје и да се ангажују Оружане снаге БиХ на обезбјеђивању мигрантског кампа у селу Липа, на граници између Бихаћа и Босанског Петровца.

Предсједник Удружења "Повратници" Немања Давидовић рекао је Срни да је један од захтјева и измјештање миграната који се тренутно налазе ван мигрантских кампова у Унско-санском кантону ван кантона, те провјера и утврђивање одговорности за издавање лажних виза држављанима Пакистана.

Он каже да се тренутно на подручју Унско-санског кантона налази око 8.000 миграната, те додаје да у овај кантон свакодневно пристижу нови.

- Након отварања границе Турске за слободан пролаз миграната очекује се сукцесивно пристизање неколико десетина хиљада нових миграната у БиХ крајем маја. Удружење сматра да ће њихов прилив додатно нарушити безбједност грађана БиХ - рекао је Давидовић.

Он је додао да званични подаци Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона говоре да је током прошле године регистровано 205 кривичних дјела која су починили мигранти, те да је полиција имала 1.500 интервенција.

Удружење "Повратници" донијело је одлуку о расписивању петиције о заштити локалног становништва од мигрантске кризе у Унско-санском кантону на сједници Управног одбора одржаној 18. маја.

Давидовић је прецизирао да ће акција прикупљања потписа трајати до 27. маја, након чега ће овлаштене особе из овог удружења упутити захтјеве из петиције надлежним органима.

Он је додао је петицију могуће потписати лично и онлајн на формулару који се може наћи на Интернету.

Акција измјештања одређеног броја миграната из прихватног центра "Бира" у Бихаћу почеће у петак, 22. маја, а то је и почетак процеса затварања тог центра, најавио је раније министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић.

Навео је да је, с циљем брзе реализације плана, од Међународне организације за миграције и осталих организација затражено проширење смјештајног капацитета у прихватном кампу на локалитету Липа.