latinica  ћирилица
20/05/2020 |  18:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Градоначелник Вуковара напустио ХДЗ: Бунио се против ћирилице и Срба

Градоначелник Вуковара и замјеник предсједника Градског одбора ХДЗ-а Иван Пенава, као и сви градски одборници напустили су ту странку.
Иван Пенава (фото: hr.n1info.com) -
Иван Пенава (фото: hr.n1info.com)

Пенава је рекао да странку напушта због непроцесуирања ратних злочина, константна "употреба" Вуковара од свих хватских влада у маркетиншке сврхе.

ХДЗ је преварио Вуковар, рекао је Пенава.

- Да напуштамо ХДЗ то је свима јасно и да нам то није драго и заправо да мрзимо чињеницу да смо били присиљени у тој дилеми избора између темељних вриједности, људских вриједности и страначке послушности и стеге одрабрати ово прво - рекао је Пенава на конференцији за новинаре.

Предсједник Градског одбора ХДЗ-а Вуковара, сви замјеници предсједника, предсједник Градског вијећа и сви одборници ХДЗ-а у Градском вијећу, као и сви предсједници основних организација наставиће да дјелују као самостални одборници.

Иначе, Пенава је у фокус јавности дошао скандалозним изјавама и поступцима, а мета су му искључиво Срби, али и сви који, како је говорио, сарађују са њима.

Због његових опасних изјава на рачун прије свега Срба у Вуковару и цијелој Хрватској, али и због супротстављања руководству ХДЗ посљедњих мјесеци, посебно премијеру Андреју Пленковићу, странка је у више наврата разматрала његово искључење.

Хрватски медији о Пенави пишу да се понаша као и сви националисти у Хрватској - када их ухвате у малверзацијама одмах почну да упозоравају на "великосрпску опасност".

Дио хрватских медија је оштро критиковао његову изјаву да српска дјеца у Вуковару не устају на интонирање хрватске химне, што, како је рекао, значи да не поштују Хрватску као државу.

У више наврата је оптуживао српске политичаре у Хрватској да су националисти и да желе "велику Србију".

Сваку прилику је користио да говори о наводном "континуитету великосрпске политике у Хрватској и Вуковару".

Не мало пута је покушао да комромитује Милорада Пуповца, лидера Самосталне демократске српске странке, а у стварности је дубоко осрамотио Андреја Пленковића и ХДЗ, писао је загребачки Јутарњи лист, након што је на градском порталу објавио снимак дјеце која наводно не поштују хрватску химну.

Пенава оптужује Пуповца да је промотер "великосрпске политике". Пуповцу је замјерио што се 17. новембра прошле године, након посјете Вуковару, није поклонио једино "жртвама великосрпске агресије на град", што сматра чистом провокацијом.

Пленковићу и дијелу ХДЗ Пенава се замјерио када је у септембру прошле године, без њихове сагласности, у Вуковару организовао протест "због нечињења власти на кажњавању злочина" почињених у протеклом рату над Хрватима.

Тада је говорио да сматра да су за то што 27 година касније по том питању није учињено ништа највише криви "политичари и људи који су професионално плаћени, којима је спровођење закона у опису радног мјеста".

Иако је ХДЗ тада тврдио да ће га санкционисати, то се ниије догодило. Напротив, Пенава се више пута састао са Пленковићем.

Био је жестоки противник двојезичних табли у Вуковару и употребе ћирилице у институцијама града.

Одговорност за нарушене међунационалне односе у Вуковару увијек је пребацивао на Србе само зато што су се побунили против вандалског уклањања и скрнављења ћириличних табли на зградама градских институција.

Један од посљедњих инцидената је из октобра када је Пенава бацио на под Статут Града на ћирилици, уз поруку исписану на латиници "Да се боље разумијемо".

"Да се боље разумијемо" је била акција СНВ-а која је имала за циљ да се скине стигма са ћирилице и пошаље порука да употреба тог писма у приватној или јавној комуникацији не угрожава никога у Хрватској, а поготово не већински народ.

Статут на ћирилици Пенави је дао одборник СДСС-а у том граду, а након одллуке да се нису стекли услови за равноправну употребу ћирилице у Вуковару, иако је Уставни суд Хрватске одлучио другачије.