X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
20/05/2020 |  17:25 | Извор: СРНА

ФБиХ: Појачана контрола поштивања хигијенско-епидемиолошких мјера

Федерални инспектори врше интензивну контролу поштивања препорука Завода за јавно здравство ФБиХ и Федералног министарства здравства, нарочито у угоститељским објектима и стоматолошким ординацијама, као и другим привредним субјектима са повећаним ризиком преоношења вируса, изјавио је директор Управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић.
Анис Ајдиновић (фото: T.S. / klix.ba) -
Анис Ајдиновић (фото: T.S. / klix.ba)

Он је навео су да казне за непоштивање мјера од 2.000 до 10.000 КМ за правно лице, од 500 до 2.000 КМ за љекара и здравственог радника, те од 100 до 2.000 КМ за физичко лице.

- Иако ће инспектори у почетној фази дјеловати превентивно и упућивати субјекте надзора на исправљање евентуалних неправилности у раду, апсолутни циљ ових инспекцијских надзора је заштита здравља становништва и сузбијање вируса корона у БиХ, односно ФБиХ, те ће се према привредним субјектима који не ускладе своје поступање са препорукама инспектора, предузимати и друге законом прописане мјере - поручио је Ајдиновић.

До сада је у сарадњи са кантоналном Управом за инспекцијске послове Кантона Сарајево, извршено 46 инспекцијских надзора у фризерским и козметичким салонима, угоститељским објектима и стоматолошким ординацијама, у оквиру којих је издато 20 рјешења о отклањању уочених недостатака.

Федерални санитарни инспектори су до јуче на граничним прелазима издали 44.587 рјешења о стављању путника и лица под здравствени надзор, ограниченом кретању и изолацији на период од 14 дана.

Ајдиновић је рекао да су санитарни инспектори током јучерашњег дана на граничним прелазима издали 929 рјешења о стављању под здравствени надзор, ограничењу кретања ван мјеста боравка, и то 537 рјешења о изолацији, те 209 рјешења за возаче, 88 рјешења за погранични промет и 95 за прекограничне раднике.

Надзорима и мјерама федералних инспектора, од почетка примјене мјера обухваћено је 4.929 држављана БиХ са пребивалиштем у Републици Српској који су у БиХ ушли преко граничних прелаза налазе на подручју ФБиХ, те су спискови са именима и адресама тих лица благовремено достављени Инспекторату Српске на даље поступање.

Исто вриједи и за 496 држављана БиХ са пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за које су подаци достављени Инспекторату Брчко дистрикта.

Инспекторат Републике Српске доставио је податке о 217 лица којима су инспектори током јучерашњег дана издали рјешење о кућном карантину, док је Инспекторат Брчко дистрикта јуче издао 43 рјешења о изолацији лицима која имају пребивалиште на подручју Федерације.

Данас истичу мјере из 987 рјешења о изолацији која су издали федерални санитарни инспектори, а до јуче је за 37.583 лица истекао период обавезне изолације у трајању од 14 дана.

Ајдиновић је позвао све субјекте којима је наредбама Федералног штаба цивилне заштите омогућен рад, као и све грађане БиХ, да се придржавају свих хигијенских и здравствених препорука Федералног министарства здравства и Завода за јавно здравство да би одговорним понашањем и дјеловањем заједно утицали на сузбијање ширења вируса корона и заштиту здравља становништва БиХ.