latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:39 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Путин: Повећати конкурентност на свјетском тржишту

Предсједник Русије Владимир Путин дао је задатак домаћем пољопривредном сектору да повећа конкурентност на свјетском тржишту.
Владимир Путин (фото:@KremlinRussia_E) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (фото:@KremlinRussia_E)Фото: Тwitter

Он је на састанку о ситуацији у пољопривреди и индустрији хране позвао на развој баштованства, виноградарства, производње домаћег сјемена и кориштење напредног научног развоја.

- Као у свим секторима економије, ни у пољопривредном сектору не треба превидјети стратешка питања. Неопходно је повећати конкурентност руских пољопривредних производа, те учинити да порасте потражња домаћих производа и хране, како у нашој земљи, тако и у иностранству - рекао је Путин.

Према мишљењу Путина, конкурентност је кључни параметар када је ријеч о изградњи пољопривредне, индустријске, научне и образовне политике, као и систем подршке и стимулације извоза и развијање темељне прераде пољопривредних сировина.

Путин је истакао да су руске компаније постигле импресивне резултате у производњи живине, меса, прије свега свињетине, биљних уља и шећера у гранулама, јавио је ТАСС.

Руски лидер подсјетио је да је производња тих производа значајно порасла у посљедњих десет или 20 година, те да сада треба наставити са развијањем на пољу баштованства, виноградарства, те производњи говедине и млијека.

Путин је нагласио да је важно да се потпуно искористи потенцијал државних институција за истраживање за потребе пољопривредне производње како би развој на пољу селекције, генетике и биотехнологије служио узгајању безбједних усјева високог квалитета.

Он је објаснио да, прије свега, говори о увозној супституцији сјемена и додатака за сточну храну.

- Једнако је важно да се развије сточарство са педигреом и да се производе ветеринарски лијекови - напоменуо је Путин и додао да није ријеч само о задатку на пољу науке и пословања, већ да је то кључни услов и гаранција за безбједност хране и независност земље.