X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
20/05/2020 |  15:54 ⇒ 16:13 | Извор: СРНА

Обиљежено 28 година од формирања Прве посавске бригаде

У Брчком је данас, парастосом и полагањем вијенаца на Споменик српским браниоцима, обиљежено 28 година од формирања Прве посавске бригаде Војске Републике Српске.
28 година од формирања Прве посавске бригаде, Брчко - Фото: СРНА
28 година од формирања Прве посавске бригаде, БрчкоФото: СРНА

Предсједник Борачке организације у Брчком Цвјетко Симић подсјетио је да је Бригада имала четири батаљона и 7.000 бораца, од којих је 445 погинуло, 3.500 рањено.

- Приоритет Прве посавске бригаде је била одбрана града Брчког. Када је било потребно, одвајала је дио људства који је ишао у помоћ осталим бригадама на различитим ратиштима од Бихаћа, преко Градишке и Санског Моста па до Семизовца - рекао је Симић новинарима.

Предсједник Удружења породица погинулих бораца Војске Републике Српске у Брчком Јован Пудић рекао је да је више од 400 припаднике бригаде дало своје животе за одбрану Републике Српске.

Он је истакао да су владе Републике Српске и Брчко дистрикта помогле у стамбеном збрињавању породица погинулих српских бораца.

- Имамо још 16 породица које треба стамбено збринути. Пројекат је већ направљен, локација је одређена за зграду коју ће направити Влада дистрикта - нагласио је Пудић.