latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:49 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Шукало: БиХ остаје вазална земља којом владају страни фактори

Марко Шукало, савјетник предсједника СНСД-а Милорада Додика, изјавио је да је након расправе у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ јасно да неће бити подржан Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, те је у том смислу оцијенио да БиХ остаје вазална земља 21. вијека.
Марко Шукало - Фото: СРНА
Марко ШукалоФото: СРНА

Шукало, који је и докторанд уставног права на Правном факултету Универзитета у Београду, у саопштењу је истакао да је "СДА у савезништву са СДС-ом и ПДП-ом у уставноправном и у политичком смислу везала БиХ за брод који беспомоћно тоне".

Он је навео да БиХ остаје јединствен случај земље са неодређеним обликом уређења, којом владају страни фактори кроз институције ОХР-а и Уставног суда.

- Данас смо имали прилику да на приједлог СНСД-а буде подржан Закон о избору судија Уставног суда БиХ, којим би стране судије биле изопштене из састава тог суда и замијењене домаћим. Међутим, бошњачки фактор у БиХ очигледно и даље рачуна на свесрдну подршку дијела међународне заједнице у намјери да централизују БиХ и маргинализују Републику Српску, што им сигурно неће поћи за руком све док СНСД ужива повјерење грађана Српске - поручио је Шукало.

Он је нагласио да је "најсрамније то што намјере СДА подржавају странке из Српске - СДС и ПДП, што је очигледно након данашње расправе у парламенту државне заједнице".

Шукало наводи да је из наступа појединаца јасно да поменуте странке неће подржати иницијативу да стране судије напусте Уставни суд БиХ, чиме још једном показују да су у служби сарајевске чаршије.

- СДС и ПДП су дефинитивно доказали да су политички вирус који недвосмислено угрожава уставну позицију Републике Српске. Они морају бити свјесни да ће одговарати пред грађанима и да се издајницима не праштају овакве продаје националних интереса - категоричан је Шукало.

Он је нагласио да ће СНСД наставити да заједно са коалициним партнерима у Републици Српској и на нивоу државне заједнице јача капацитете Српске и њену уставну позицију.

- Вјерујем да грађани Српске увиђају разлику између државотворне странке каква је СНСД и сарајевских поданика СДС-а и ПДП-а - закључио је Шукало.