latinica  ћирилица
20/05/2020 |  07:18 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о укидању ванредног стања

Народна скупштина Републике Српске, на 13. посебној сједници која се одржава у згради Владе, разматра Приједлог одлуке о укидању ванредног стања у Српској.
Народна скупштина Републике Српске (фото:ues.rs.ba) -
Народна скупштина Републике Српске (фото:ues.rs.ba)

Прописано је укидање ванредног стања јер је епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона под контролом.

У образложењу се наводи да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске сматра оправданим увођење приступа којим ће се постепено живот враћати у нормалан ток, односно сматра да су створени предуслови за укидање ванредног стања.

На дневном реду сједнице је и потврђивање аката које је у вријеме ванредног стања доносила предсједница Републике Српске.

Посланици ће разматрати и Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2020. годину, као и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске, по хитном поступку.

Са сједнице је поручено да су институције функционисале у складу са Уставом Српске. Мјере су, истичу, донесене у циљу заштите јавног здравља становништва и санације штетних посљедица у привреди.

Упозоравају да рат са невидљивим непријатељем и даље траје, па након укидања ванредног стања, Република Српска остаје у ванредној ситуацији, током које су заштитне маске и социјална дистанца и даље обавезни.