X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/05/2020 |  14:04 ⇒ 14:52 | Извор: СРНА

Београд сагласан да границе буду отворене 1. јуна

Србија је, с циљем промовисања економских активности, сагласна да се границе отворе 1. јуна, уз примјену одговарајућих епидемиолошких мјера, рекао је предсједник Србије Александар Вучић на видео-конференцијском састанку представника Високог савјета за сарадњу Србије, Бугарске, Грчке и Румуније.
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Гол) -
Александар Вучић (Фото: Предсједништво Србије/Димитрије Гол)

 Вучић је нагласио да је међусобни договор за ублажавање ограничења за прелазак границе један од кључних елемената за подстицање економије, посебно у области туризма, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Учесници састанка, на којем је разговарано о постепеном попуштању мјера ради олакшавања транспорта људи и робе, као и туристичких путовања између земаља квадрилатерале, закључили су да се све четири земље успјешно боре са вирусом корона и констатовали да би отварање граница омогућило бржи опоравак националних економија.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис предложио је отварање грчке границе од 1. јуна за пословна путовања, сезонске раднике и чланове породица који живе у другим земљама, док је отварање граница за туристичка путовања предвиђено од 15. јуна.

На видео-конференцији је договорен и сусрет Високог савјета у Бугарској почетком јуна, гдје ће, прије састанка Савјета, бити одржан и сусрет Вучића и премијера Бугарске Бојка Борисова, током којег је планиран разговор о заједничким инфраструктурним пројектима.

У саопштењу је наведено да ће то бити први сусрет којим ће бити настављена добра пракса тромјесечних састанака лидера Високог савјета.