X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
19/05/2020 |  12:33 | Извор: СРНА

Бањалука: За субвенцију пријавило се 1.700 привредника

Више од 1.700 пословних субјеката са подручја Бањалуке пријавило се за ослобађање од плаћања таксе за истицање назива фирме, у оквиру првог градског пакета помоћи привреди, вриједног близу 3,5 милиона КМ, саопштено је из Градске управе.
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba) -
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba)

Према одлуци Скупштине града Бањалука од 10. априла, пословни субјекти којима је био забрањен рад због епидемије вируса корона, имају право на субвенцију комуналне таксе за истицање пословног имена за март, април и мај, а они којима је рад био ограничен или им је било отежано обављање дјелатности имају право на субвенцију 50 одсто износа за наведена три мјесеца.

Према подацима Одјељења за привреду, до сада је обрађено укупно 1.000 захтјева пословних субјеката, с тим што је од тога већ одобрено 238 субвенција.

Из овог одјељења наглашавају да је у припреми и друга одлука којом ће бити одобрене субвенције, према обрађеним захтјевима, за пословне субјекте којима је забрањен рад, као и за субјекте којима је ограничено или отежано обављање дјелатности.

Како наводе из Одјељења за привреду, позив привредницима је отворен до краја године, те позивају све привреднике да се пријаве како би остварили право на неку од олакшица које су припремљене у оквиру мјера помоћи.

Вриједност сета мјера према привреди и грађанима, износи између три и 3,5 милиона КМ намијењених за субвенције, подстицаје и олакшице према пословним субјектима и дијелу грађана.

Уз ослобађање плаћања износа за истицање назива фирме, ту су и субвенције за плаћање закупа јавних површина, ослобађање од плаћања закупнина простора у власништву Града, субвенције на камате за кредите, а велики дио поменуте суме одвојен је за помоћ пољопривреди.