latinica  ћирилица
18/05/2020 |  22:14 | Аутор: СРНА

Русија: Клиничко тестирање вакцине почиње за мјесец дана

Русија планира да за мјесец дана започне клиничко тестирање вакцине против вируса корона, изјавио је руски министар здравља Михаил Мурашко.
Кремљ (Фото: Sputnik/Vladimir Vyatkin) -
Кремљ (Фото: Sputnik/Vladimir Vyatkin)

Он је рекао да Русија производи више од 20 система за тестирање, те да развија лијекове у пуном капацитету који су спремни за клиничку употребу.

- Ради се озбиљан посао на развијању вакцина за превентивну имунизацију против заразе и почетак клиничког тестирања је планиран за мјесец дана - истакао је Мурашко.

Мурашко је током 73. сједнице Свјетске здравствене скупштине нагласио да Русија дневно врши више од 150.000 тестова за вирус корона, да је 1,4 милиона специјалиста обучено за лијечење пацијената обољелих од ковида-19, те да је обезбијеђено више од 130.000 додатних кревета за болнице.

- Мјере које су спроведене у Русији учиниле су могућим да се избјегне експоненцијално ширење вируса корона у земљи и помогле су да се постигне једна од најнижих стопа смртности - напоменуо је Мурашко.

Руски министар нагласио је и то да се Русија залаже за јачање улоге Свјетске здравствене организације /СЗО/ као лидера међународних напора у сфери јавног здравства, као и да Москва истиче важну улогу Организације у координисању мултилатералних напора у борби против ковида-19, јавио је ТАСС.

- Како бисмо помогли СЗО, издвојили смо финансијске и методолошке ресурсе и подржали иницијативе и пројекте те организације. Руски стручњаци учествовали су у мисијама Организације у борби против ширења вируса корона - подсјетио је Мурашко.

Мурашко је додао да се ширење вируса корона може зауставити само заједничким напорима.

У Русији је до сада потврђено 290.678 случајева заражености вирусом корона, а преминуло је 2.722 људи који су били позитивни на ковид-19.

Према званичним подацима, у Русији се од ковида-19 опоравило 70.209 људи.