latinica  ћирилица
18/05/2020 |  21:32 ⇒ 19/05/2020 | 08:24 | Аутор: СРНА

Цвијановић: СДА чува СДС и ПДП јер им се ни у чему не противе

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да СДА очигледно може много лакше да сарађује са СДС-ом и ПДП-ом јер им се ни у чему не противе и зато што им је важније да сачувају позиције у институцијама БиХ, па макар и у залеђеном статусу.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је рекла да чињеница да изаберете министра у Савјету министара, након што је на то неоправдано чекано, ништа не значи уколико је замрзнута ситуација када је ријеч о именовањима у агенцијама, установама и слично.

- Ријеч је о политичком трику и исцрпљивању које се спроводи СДА, а која је у спрези са СДС-ом и ПДП-ом. Када погледате чињенично стање видјећете масу људи којима су истекли мадати. Са аспекта законитости не знам како раде и добијају плату - истакла је Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Она је навела да СДА све условљава својим приоритетним позицијама, те да су у стању да све друго заледе и праве договоре са СДС-ом и ПДП-ом и на тај начин чувају људе којима је истекао мандат.

- Како можемо говорити о новом Савјету министара и о политици коју спроводи када се неко на овај начин поиграо? Драматично је да то неко намјерно опструише. Позадина је да буде умањен капацитет СНСД-а на нивоу БиХ, да СНСД са коалиционим партнерима не врши функције за које му је народ дао повјерење, него да се игра политичка игра иза које као и до сада стоје СДА, СДС и ПДП - нагласила је Цвијановићева.

Она је за АТВ рекла да једну ствар у томе не доживљава драматично.

- Ако су они одлучили да на тај начин замрзну живот на нивоу БиХ и вјерују да ће чувањем кадра СДС-а и ПДП-а, који су губитници на изборима, учинити услугу њима или нешто страшно пореметити у концепту функционисања БиХ, онда се варају - поручила је Цвијановићева.

Она каже да је ово доказ каква је БиХ држава, да је немогуће имати договор и да је неко, поигравајући се кориштењем политичких метода, у стању да умањи или омаловажи изборну вољу грађана.

- Они који учествују у таквој игри биће поново велики губитници. СДА очигледно може пуно лакше да сарађује са СДС-ом и ПДП-ом зато што им се ни у чему не противе и зато што им је важније да сачувају те позиције, па макар и у неком залеђеном статусу - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима СДА, СДС и ПДП су већ неколико пута напарвиле нову већину и то довољно говори.

- Ако у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ промијените већину да би нешто изабрали или урадили, а имате неку другу већину која вам држи Савјет министара, онда то показује колики су домети тих игара. То показује да СДА користи СДС и ПДП за одређене своје ствари - рекла је Цвијановићева.

Она је упитала како СДС-у и ПДП-у није јасно да све што је усмјерено против оних који су најјачи у Српској редовно подрже све бошњачке партије.

- Грађани Републике Српске имају право да оно што је њихова изборна воља буде поштовано у институцијама БиХ. Грађани имају прилику и да покажу какав је њихов однос према онима који се играју са њиховом политичком вољом - нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о мигрантској кризи и чињеници да је око 3.000 Пакистанаца ушло у БиХ са фалсификованим визама, Цвијановићева је упитала - каква је БиХ држава ако људи који су постављени у њеној дипломатској мрежи помажу некима да дођу до фалсификованих докумената?

- То је кривично дјело јер безбједносно опасним лицима дозвољавају да дођу у земљу без провјере и контроле. Онда тражите подршку земље из које су они дошли и одговоре вам да је не можете добити, иако сте послали отиске прстију и информацију о томе коме они припадају. О чему је онда ту ријеч? Да ли је ријеч о томе да неко намјерно уводи безбједносно проблематичне људе, а онда се неки не желе одупријети томе зато што то ланчано повлачи одговорност? Мора се онда поставити питање - ко је разним људима од рата, не онима који су ушли у току рата, дијелио пасоше? - навела је Цвијановићева, наводећи да су међу њима они који су учествовали у терористичким нападима у свијету.

Она је нагласила да грађани у БиХ имају право да буду забринути због политике појединих из Федерације БиХ који су угрозили безбједност свих грађана, јер су омогућили да БиХ буде не само у блиском контакту, него и база и мјесто у које је могуће доћи, а да вам представник институција помогне да дођете до фалсификованих виза и докумената.

Цвијановићева је рекла да се о томе не жели причати и рјешавати тај проблем због ланчане одговорности која би ишла двије деценије и више уназад.

- Видјели смо у прошлости како се брзо затворила прича о параџематима и одређеним терористичким актима. Онда смо слушали причу како Српска није довољно солидарна и није хтела да прими и стационира мигранте. Никада нећемо бити солидарни на тај начин. Зашто би Српска примала некога коме је, можда, амбасадор БиХ у некој земљи у иностранству помогао да дође у БиХ на илегалан начин, а он је потенцијална или доказана пријетња у безбједносном смислу? - упитала је Цвијановићева.

Она је констатовала да мигранте неће да прими ни ЕУ која има разрађене системе, добру привреду и социјалне програме, те може да их издржава.

Говорећи о локалним изборима, Цвијановићева је истакла да вјерује да ће бити одржани у октобру за када су и расписани или ће евентуално бити малог помјерања, наводећи да је обезбијеђен и новац.

Према њеним ријечима, проблем је начин на који се дошло до састава Централне изборне комисије БиХ, с обзиром на то да су процедуре биле раније започете, а у њеном саставу нема аполитичних особа, односно да је ријеч о особама које су својим послом и претходним ангажманом биле везане за политичаре.

Цвијановићева је истакла да треба сачекати да надлежни органи кажу да ли је то спроведено на исправан начин, наводећи да она сматра да није с обзиром на то да су прекршене процедуре и да се гледало на политичку подобност појединих чланова прије свега када је ријеч о онима које су поставили СДС и ПДП.

- Повјерење у изборни процес се урушава уколико га воде људи који имају јаку политичку позадину, имали су политичке позиције или су били везани за политичке личности и партије. Али што се тиче организације и потребе - наравно да треба да се организују локални избори. Наши су људи спремни за то и сада све зависи само од епидемиолошке ситуације - нагласила је Цвијановићева.