latinica  ћирилица
18/05/2020 |  21:14 | Аутор: СРНА

Приоритет помоћ привреди и очување радних мјеста

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је сада фокус рад на отклањању штете од епидемије вируса корона у привреди и помоћ предузећима да би била сачувана радна мјеста.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је истакла да су институције Српске већ интервенисале и да је Влада у марту исплатила доприносе, за април ће бити исплаћене минималне плате и доприноси за све раднике чијим послодавцима је био забрањен рад, те да ће подршка бити настављена и за мај онима који нису одмах могли да покрену и рехабилитују своју пословну активност.

- Донесен је сет мјера за подршку привреди кроз олакшице и издвајање финансијских средстава. Иако нигдје Влада не исплаћује плате радницима у приватном сектору, то је овај пут урадила. Вјерујем да то наши грађани цијене и разумију и да је то урађено да бисмо показали послодавцима, а посебно радницима да смо са њима и да ћемо помоћи на сваки начин да буду сачувана њихова радна мјеста - нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да сви морају бити свјесни да ствари неће бити какаве су биле прије марта, а у неким земљама и раније.

- Биће путовања, уз неки посебан режим. Треба да искористимо ово вријеме и сви они који ће имати одмор моћи ће га користити и наћи адекватне аранжмане у Српској - рекла је Цвијановићева за АТВ.

Говорећи о најављеном програму ваучера које ће грађани Српске моћи да користе на домаћим туристичким дестинацијама, она је навела да ће то бити реализовано посредством компензационог фонда.

Цвијановићева је објаснила да је ријеч о стимулисању оних који желе да проведу одмор у Српској и на некој од дестинација имају најмање четири ноћења, те да ће бити омогућено да по једној смјештајној јединици двије особе користе своје ваучере.

- На многим мјестима су већ снижене цијене или су дјеца ослобођена од плаћања, тако да ће ово бити стимулативно и за породице. За ово смо се одлучили јер не знамо у којој мјери ће бити отворене границе. Још нису јасно прописане процедуре шта се дешава са неким ко оболи за вријеме љетовања у некој другој земљи и то ће бити компликовано. Ријеч је о помоћи домаћој привреди и туризму који је тешко погођен и, упркос укидању мјера, овај сектор не може да ради јер нема туриста - истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ваучер ће добити сваки пунољетни грађанин који се пријави.

Цвијановићева је навела да је прелиминарним планом предвиђено да у првој емисији буде око 20.000 ваучера, а у другој и трећој по 15.000 у зависности од интересовања.

- Ово је начин да буде санирана штета у туризму, дат стимуланс онима који би одмор да проведу у иностранству да се одлуче за домаће дестинације, те направљен систем у којем ће бити промовисан домаћи туризам и за домаће госте - истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да у Српској има лијепих мјеста са дивним садржајима и природом која грађани нису имали прилику да виде.

- Ово је прилика да будемо и на тај начин патриоте и да доживимо Републику Српску и на други начин, како ће највјероватније ова акција и носити назив, те да покажемо да је то мјесто у којем постоји добар провод и сјајна услуга. Ако је то занимљиво некоме другом, зашто не би било и нама - рекла је Цвијановићева, наводећи да би ова акција могла бити активна и сљедеће године са посебним акцентом на одређене категорије становништва.

Предсједник Српске је истакла да обустављање рада одређених дјелатности изазива финансијске проблеме, те да су приходи у републичком буџету смањени.

- Влада уплаћује порезе и доприносе за раднике које би у нормалним околностима уплаћивали привредници. Већ тиме немамо очекивани доток новца. Плашимо се и да су везе у оквиру привреде покидане јер ће све бити везано за потражњу. Не знамо каква је потражња сада или на који начин ће се одржати уговори које домаћи привредни субјекти имају са страним партнерима - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је потребно очувати потрошњу због чега се није ни причало о смањењу плата, већ очувању зарада у привреди које су биле угрожене.

Цвијановићева је у том погледу похвалила потезе Владе и интервенције усмјерене ка привреди и додјелу једнократне помоћи здравственим радницима, полицији и другима.

Она је указала да, без обзира на добре мјере, постоје злонамјерне критике као што је био случај са набавком покретне болнице која је купљена јер су им из здравственог сектора рекли да се плаше да неће бити довољно смјештајних капацитета у случају епидемије ширих размјера.

- Показало се добрим то што већ имамо новоизграђене или реконструисане болнице тако да смо већ имали одређене могућности. У функцију смо ставили и стару локацију Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, али смо кроз разговор дошли до тога да се плашимо да би могло доћи до великог броја пацијената и да, уз простор за смјештај, морамо имати и адекватну опрему. Из тог разлога је набављена покретна болница и сматрам да је то добар потез Владе - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да ће опрема стићи након завршетка царинске процедуре, што не зависи од Владе Српске, већ од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

- Та болница је вишекомпонентна и, у случају да буду попуњени капацитети у Добоју или Бијељини, могуће је тамо монтирати дио те болнице. Све су то предности. А зашто критика? Па, зато што је пракса таква да шта год урадите биће критике - рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да ће болница бити корисна у случају било које велике природне катастрофе и да не мора нужно да служи као болница, подсјетивши на вријеме поплава када су фискултурне сале биле намијењене за смјештај угрожених људи.

- Свака озбиљна држава води рачуна на то да се припреми за овакве ситуације. Сматрам да је набавка болнице сасвим оправдана - рекла је Цвијановићева.