latinica  ћирилица
18/05/2020 |  20:03 ⇒ 20:10 | Аутор: РТС

Вучић: Неконтролисани раст броја заражених одложио би изборе

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија са изборима већ касни и да не разумије како неко мисли да се увођењем ванредног стања или неуставним понашањем они даље одложе.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Што се тиче ситуације са мигрантима, Вучић је истакао да Србија није имала велике проблеме, али да држава жели да обезбједи сигурност грађана.

Говорећи о повећању плата љекара и сестара, поновио је да је оно трајно и додао да је могуће још једно.

Вучић, који је обишао радове на изградњи и реконструкцији КЦС у Београду, рекао је да би избори заказани за 21. јун били одложени уколико дође до неконтролисаног пораста броја особа заражених вирусом корона, али је истакао да не мисли да ће се такав сценарио десити.

- Одлагања неће бити ако ствари будемо контролисали, али ако будемо имали проблема са растом броја заражених, ако ствари не будемо могли да контролишемо, нема сумње да ћемо у том случају донијети другачију одлуку, јер је за нас здравље људи много важније од било каквих политичких побједа и од било чега другог - рекао је Вучић новинарима у Београду.

Каже и да не види да би одлагање нешто озбиљније промијенило за оне који то траже.

"Хрватска иде на пријевремене изборе, то није за поређење" 

Вучић је, на констатацију да се у Хрватској избори одржавају вјероватно 5. јула, да су у Сјеверној Македонији такође могући, а да дио опозиције у Србији тражи од Европског парламента њихово одлагање у Србији, одговорио да, према Уставу и законима, у Србији избори већ касне, нека два или три мјесеца.

- Већ смо прешли све дозвољене рокове и не разумијем како неко мисли да увођењем ванредног стања или неуставним понашањем можемо да одложимо даље - указао је Вучић.

Подсјетио је да се у Хрватској иде на пријевремене изборе, што није за поређење.

Вирус корона као "сламка спаса" 

Вучић је рекао да су се они који су раније лупали у шерпе и тражили да се мејре укину и да "изађу напоље", и говорили да мејре нису ни потребне и да су љекари политички злоупотребљени, сада ухватили за вирус корона као за сламку спаса која би одложила изборе. 

- Суштина је у томе да они који су све вријеме једно говорили, сада су промијенили плочу и, као што су свој спас за политичко дјеловање у првом тренутку видјели у вирусу корона очекујући да људи почну да говоре против мене и мојих сарадника, сада нови спас виде у вирусу корона - рекао је Вучић.

Вучић, који је и предсједник СНС-а, изјавио је да са лидером Двери Бошком Обрадовићем, који девет дана штрајкује глађу испред Скупштине Србије, неће разговарати о помјерању датума избора.

- Не долази у обзир да разговарамо о томе да се крши Устав и иде на изборе кад се некоме прохтије - рекао је Вучић, упитан да ли је спреман да одговори на Обрадовићев позив за преговоре, а иначе је, каже, увијек спреман да саслуша сваког ко има на нешто да се пожали.

Захтјев лидера Двери да за прекидање штрајка глађу добије 60 минута на РТС-у, за Вучића говори о озбиљности његових захтева и штрајка.

"Захвалност EK што је практично демантовала лажне вести око миграната"

Упитан о новом реаговању Брисела након различитих медијских извјештаја о догађајима везаним за мигрантски камп у Обреновцу, Вучић је захвалио Европској комисији што је брзо реаговала.

- Нашли су некога ко није знао о чему се ради, па су их преварили да је дошло до неког напада на мигранте. Брисел је брзо реаговао, исправио и хвала им на томе. Очигледно да тамо има савјесних људи који прате шта се стварно збива и брзо су демантовали лажне вијести и информације - напоменуо је Вучић.

Србија нигдје, истиче, није имала превелике проблеме тим поводом, а гдје их је било, држава их је рјешавала одмах у складу са законом.

Рекао је да се види да је неко покушавао да направи неку тему од тога за Европу.

- Видио сам данас неке европске медије који говоре како партија коју водим покушава да чизмама покаже како се шири ксенофобија. То вам је да почупате косу од бијеса, али ми то нећемо да чинимо, већ ћемо само на аргументовани начин одговорити - поручио је Вучић.

Србија, истакао је, са мигрантима није имала велике проблеме, а избјеглице се, каже, дочекују хљебом и сољу, док држава истовремено жели да обезбједи сигурност грађана.

Такође, додаје, жели да спречи међумигрантске сукобе, чиме њима спасава животе.

Није, како додаје, било великих инцидената.

- Имали смо некога који је колима упао у камп, пошто је популарно бити против миграната, али смо то ријешили полицијски и тужилачки, а ускоро надам се и судски. Нема потребе за лошим односом према тим људима. Јавни ред и мир морају да се поштују - нагласио је Вучић.

На питање новинара да ли је одлука о слању војске у Шид због миграната дио предизборне кампање, као што то тврде поједини медији и њихови саговорници, Вучић је рекао да се не секира много због тога.

- Шта год да урадим, они ће да говоре да је ријеч о некаквој изборној кампањи - оцијенио је Вучић.

"Повећање плата лекара и сестара трајно, могуће још једно"

Вучић је изјавио да је повећање плата здравственим радницима од 10 одсто, из априла – трајно. По питању новог повећања, рекао је да би с тиме требало сачекати, да се прво земља извуче из кризе.

- Плата на Инфективној клиници некада је била 64.000 динара, без смјенског рада и дежурстава, а данас је 106.000. Ако неко мисли да то није значајно повећање, с тим не могу да се сложим. То је огромно повећање. И вјерујем да ћемо прије краја године ићи на ново - рекао је Вучић.

Најавио је и да би сљедеће године требало да крене изградња дјечје клинике Тиршова 2 и додао да је све спремно за обнову клиничких центара у Новом Саду и Крагујевцу.

"Срби на КиМ жртве унутрашњих сукоба у Приштини"

Позиција српског народа на КиМ није нимало лака, а додатно је отежана због унутрашњих сукоба међу различитим албанским политикама, изјавио је Вучић поводом забране љекарима из централне Србије да уђу на КиМ, на своја радна мјеста.

- То је резултат њихових међусобно супротстављених политика и доказивања како је друга страна "слуга Србије", а они су правовјерни па ће да зауставе све Србе. На то морамо да се навикнемо. Није лака позиција нашег народа КиМ. Све што можемо да помогнемо на различите начине, ми то и чинимо - рекао је Вучић.