latinica  ћирилица
18/05/2020 |  18:47 ⇒ 19:23 | Аутор: РТРС

У четвртак одлука о уласку пословних људи у БиХ

Савјет министара ће на сједници у четвртак, 21. маја, донијети одлуку којом ће омогућити улазак пословних људи у БиХ, изјавио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија за Радио Републике Српске.
Гранични прелаз Градишка - Фото: РТРС
Гранични прелаз ГрадишкаФото: РТРС

Тегелтија је истакао да су добили ставове здравствених служби и да ће постојати одговарајућа процедура уласка и изласка из БиХ, која ће бити поједностављена.

- И даље ће најважнија ствар бити заштита здравља, и то на себе преузимају они колективи, односно она предузећа у која ти пословни људи долазе - рекао је Тегелтија.

Он је изразио очекивања да ће одлука бити донесена и да ће се омогућити оно што су тражиле и владе ентитета и пословне заједнице.

- Имамо власнике компанија који кажу да могу доћи до свих компанија, осим оних у БиХ. Ту су и компаније којима је потребно да дођу сервисери који се брину о опреми која је страног поријекла и слично - објаснио је Тегелтија.

Најмањи проблем био је, каже, да се направи тај изузетак и да се омогући људима да улазе у БиХ. Истакао је да је кључно било питање гдје ће ти људи да одлазе, да ли иду у карантине или и изолацију, гдје ће бити смјештени и како ће обавјештавати здравствене раднике на чијој су територији и томе слично.

Тегелтија је напоменуо да БиХ сада улази у фазу деблокаде цијелог процеса, када мора из здравственог шока кренути у лагано ослобађање привредног и живота грађана БиХ. Границе ће се, како наводи, постепено отварати.

- Наша замисао је да прво одблокирамо тај процес са сусједним државама, а онда постепено почнемо да отварамо границе према другим земљама - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да БиХ неће доћи у ситуацију да према једној сусједној земљи отвори границе, а према другој не отвори.

- До 1. јуна морамо ући у фазу постепеног отварања и овај период ћемо искористити да утврдимо процедуре са здравственим радницима. Поново се поставља питање тестова, односно да ли говоримо о отварању граница ако ћемо имати тестове - навео је Тегелтија.

Додао је да ће то зависити од реципроцитета са друге стране и питања цијена.

- Неки људи имају много потреба у сусједној држави, али ако морају ићи у изолацију или да плате тако скуп тест, онда се поставља питање да ли се отварају границе - рекао је Тегелтија.

Он је поручио да ће у наредних десетак дана БиХ са сусједним земљама дефинисати принципе да би 1. јуна могла отворити границе.

- Друге земље постепено попуштају и БиХ мора да схвати да не може да затвори привредну активност јер онда ће губици борбе са пандемијом енромно да нарасту - упозорио је Тегелтија.

Говорећи о томе како су нивои власти реаговали у вријеме пандемије вируса корона, Тегелтија је навео да би, послије завршетка ванредног стања, било добро да сви у БиХ погледају своју документацију, почев од тога како су регулисана питања састава кризних штабова.

- Што се тиче Савјета министара, ми смо били у озбиљној блокади, али одлука је била да оно што се тиче борбе против пандемије вируса корона не смије ни на који начин блокирати наш рад. Мислим да смо јако добро радили, доносили смо много одлука, а већина одлука је доносена са огромним степеном међусобног повјерења, гдје смо, прије свега, слушали захтјеве здравствених радника - рекао је Тегелтија.