X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
18/05/2020 |  14:20 | Извор: СРНА

Распуштен Сабор, слиједе парламентарни избори

Хрватски сабор донио је данас одлуку о свом распуштању чиме је почео да тече рок за одржавање парламентарних избора у Хрватској.
Загреб: Хрватски сабор - Фото: Wikipedia
Загреб: Хрватски саборФото: Wikipedia

Парламентарни избори морају бити одржани у року од 30 до 60 дана, што значи да би најранији рок за изборе био 12. јуни, а посљедњи 21. јули.

Датум избора одредиће предсједник Хрватске Зоран Милановић, преносе хрватски медији.

Распуштање Хрватског сабора предложило је шест посланичких клубова владајуће већине, што је изазвало оштру расправу посланика јер је један број био против с обзиром на то да није усвојен закон о обнови Загреба након катастрофалног земљотреса који га је погодио прије два мјесеца.

Сабор је претходно усвојио ребаланс буџета за ову годину у којем су приходи смањени за 23,2 милијарде куна и износиће око 122 милијарде, док расходи остају на 147,3 милијарде куна.

Пад прихода посљедица је мјера предузетих у борби против вирус корона, одгађања, односно дјелимичног или потпуног ослобађења од плаћања пореза и доприноса, као и пада привредне активности.

Буџет је рађен на основу пројекције да ће бруто домаћи производ Хрватске у овој години имати раст од 2,5 одсто, а нова процјена Владе је да ће БДП пасти за 9,4 одсто.

За главног тужиоца Хрватске именована је Злата Хрвој Шипек која је прва жена на тој позицији.

Она је наслиједила Дражена Јеленића који је поднио оставку након што је утврђено да је скривао да је члан масонске ложе.