latinica  ћирилица
18/05/2020 |  12:37 | Аутор: СРНА

Извршене 72 контроле предшколских установа

Инспекција је у току прошле седмице извршила 72 контроле предшколских установа у Републици Српској, с циљем провјере придржавања мјера за спречавање ширења вируса корона, а у тренутку доласка инспектора њих 24 још нису почеле са радом, саопштено је из Инспектората Српске.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Републичка просвјетна инспекција вршила је током протекле седмице појачане контроле у вртићима с циљем провјере придржавања упутства Института за јавно здравство Републике Српске, а којим су дефинисане превентивне мјере које је потребно спровести у установама за предшколско васпитање и образовање ради спречавања ширења болести изазване вирусом корона.

- Увидом на лицу мјеста инспекторима су предочени докази о обезбјеђивању потребних мјера. У установама су обезбијеђена средства за прање руку дјеце и одржавање хигијене, средства за дезинфекцију простора, васпитачи користе заштитну опрему и средства за дезинфекцију руку, није дозвољен улазак трећим лицима у просторије вртића и друге мјере - наводи се у саопштењу.

У случају да се код васпитача потврди обољење изазвано вирусом корона, у предшколској установи хигијенско-епидемиолошка служба надлежног дома здравља предузима мјере у складу са предвиђеним протоколима, који подразумијевају обустављање рада, прикупљање података о контактима лица, тестирање контаката, дезинфекцију објекта и друге мјере.

- Имајући у виду да људи могу бити заражени вирусом, а да немају симптоме који би указивали на то, с циљем заштите дјеце као најрањивијих категорија становништва, од кључног значаја је да се васпитачи придржавају превентивних мјера, а посебно да носе заштитну опрему док су на радном мјесту, као и одржавање хигијене простора - истичу из Инспектората.

У саопштењу се напомиње да ће инспекција наставити са контролама вртића, те скреће пажња родитељима да је једнако важно да се и они придржавају Упутства о мјерама које се спроводе у предшколским установама.

- Родитељи не треба да се окупљају у већем броју на улазу установе и неопходно је да међусобно одржавају препоручену физичку дистанцу, те да користе прописану заштитну опрему - наводи се у саопштењу.

У случају да родитељи имају симптоме заразне болести или постоји сумња на ковид--19, те ако су били у контакту са лицима са потврђеним вирусом корона или су због путовања у иностранство упућени под здравствени надзор, не смију доводити нити одводити дјецу из установа, нити улазити у спољни и унутрашњи простор установе, кажу из Инспектората.