latinica  ћирилица
17/05/2020 |  19:37 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Како је пандемија вируса корона утицала на животе и навике радника Алумине? (ВИДЕО)

Пандемија вируса корона утицала је на животе, навике, процесе и поступке широм свијета
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Уједно, као и свака ванредна околност, имала је своје хероје и "подарила" приче о посебним људима. Саставни дио зворничке, јесу радници Алумине који живе у Србији, а раде у Српској и који су у "доба короне" приоритет дали радном мјесту и који још чекају на прелазак границе и прилику да осјете топлину породичног дома.

За више од 120 радника из Србије који раде у највећој зворничкој фабрици, Алумина је друга кућа. У тој "кући" остала је неколицина њих у тренутку проглашења ванредног стања и затварања границе због вируса корона. Један од њих је и машиниста парних турбина Зоран Радић. У сусједном Малом Зворнику остали су супруга, двије кћерке и син. Пуна два мјесеца чека да их види.

- Ванредне мјере су уведене у осам сати, ја сам радио ноћну смјену. Имао сам могућност да ли да пређем, да идем у карантин или да останем овдје да радим, изабрао сам да останем. Тренутно ми је највећа жеља да пређем границу, да бих се видио и спојио са мојом породицом - каже Радић.

Зорану ће се по свој прилици жеља остварити почетком јуна. И Лозничанка Јелена Лазаревић одлучила је да својим знањем и радом помогне компанији у тешком тренутку. Двије кћеркице чува супруг.

- Било је све теже и теже прелазити границу и ипак сам одлучила да останем код родитеља због посла и свега, јер обоје радимо у Глиници и супруг и ја. Нисмо се надали да ће држава да стоји иза радника који су у радном односу и да ће сви доприноси бити измирени, па смо се надали да ова два мјесеца ипак једно од нас двоје остане да ради, а једно да чува дјецу- наводи Лазаревићева.

Без обзира на то што највећи број радника из Србије у претходна два мјесеца није могао долазити на посао, компанија им је редовно исплатила плате и све друге обавезе. Сви се надају да ће давно потписани Споразум о специјалним паралелним везама Српске и Србије у будућности имати далеко већу тежину, јер, како кажу, Дрина треба да спаја, а не да раздваја.