latinica  ћирилица
17/05/2020 |  18:34 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

Италија: Од сутра поново раде продавнице, ресторани...

Продавнице, ресторани и фризерски салони у Италији сутра се поново отварају након што је Влада ублажила мјере блокаде и рестрикције уведене због вируса корона.
Италија (фото:abuka.tv) -
Италија (фото:abuka.tv)

Влада је образложила да је ријеч о "срачаунатом ризику" како би земља поново на стала на ноге.

Компанијама је дозвољено постепено враћање у нормалу уз обавезно поштивање санитарних протокола, а сви морају да држе међусобно растојање од једног метра.

У робној кући "Ринашенте" у Милану чувари ће бројати колико људи је ушло у објекат. Одјећа која се пробава у кабинама биће стављена у карантин од 24 сата, а продавци ће парфеме испробавати на папирним марамицама и то неће дозвољавати купцима.

Директор робне куће Пјерлуиђи Кокини рекао је да је тешко предвидјети како ће се купци понашати након вишеседмичне изолације.

- Надамо се да је ово један корак ка нормали. Неће бити бизнис као и обично имајући у виду све протоколе, али ово је нова нормала и морамо то да прихватимо - рекао је Кокини Ројтерсу.

Улаз у ресторане биће стриктно ограничен и само ће члановима породице бити дозвољено да сједе једни близу других.

Модна индустрија Италије, која укључује брендове као што су "Армани", "Прада" и "Монклер" представљају пет одсто БДП-а.

Очекује се да ће продаја одјеће у Италији, чији је обрт прошле године износио око 60 милијарди евра, пасти за 20 одсто ове године, а чак четвртина малопродајних ланаца и радњи од 115.000 ће пропасти.