latinica  ћирилица
17/05/2020 |  10:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Пандемија показала да Трампови људи не знају шта раде

Бивши амерички предсједник Барак Обама критиковао је одговор администрације Доналда Трампа на пандемију корона вируса, наводећи да је пандемија "више од свега, у потпуности и коначно, скинула завјесу да многи надлежни знају шта раде".

- Многи од њих се чак ни не претварају да су одговорни - рекао је Обама у једној од ријетких јавних критика актуелне администрације.

Обраћајући се виртуалним путем дипломцима историјско црним колеџима и универзитетима, Обама је рекао да болести попут ове показују основне неједнакости и додатни терен с којима су афроамеричке заједнице морале да се носе у прошлости.

- Видимо то у несразмјерном утицају Ковида-19 на наше заједнице - рекао је Обама.

Он је додао да ово није "нормално вријеме", преноси Гардијан.

- Од вас се тражи да нађете свој пут у свијету усред разрајуће пандемије и ужасне рецесије - указао је Обама.

Обама је рекао и да неправде с којима се суочавају Афроамериканци нису нове, подсјетивши на убиство Ахмауда Арберија, који је ненаоружан џогирао када су га усред дана пресрела и убила два бијелца, бивши полицајац и његов син у једном крају у Џорџији.

- Видимо то када црнац оде на трчање и неки људи мисле да могу да га зауставе и испитују и убију га, ако се не подвргне њиховом испитивању - рекао је Обама.