X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
17/05/2020 |  09:18 | Извор: РТРС

Макрон побјеснио на француски фармацеутски гигант

Вакцина против вируса корона још није направљена, а већ је посвађала свјетске силе и направила прави свјетски рат за вакцину. Једна од компанија која ради на развоју вакцине, француски фармацеутски гигант “Санофи“, објавио је да ће првенство куповине првих доза имати Американци, што је разбјеснило француску јавност, али и предсједника Емануела Макрона.
Емануел Макрон - Фото: REUTERS
Емануел МакронФото: REUTERS

- САД су ризиковале финансирајући развој наше вакцине, а када то неко учини, онда очекује да добије прве дозе - изјавио је извршни директор “Санофија“ Пол Хадсон у разговору за Блумберг, преноси Јутарњи лист.

Његова изјава наводно је разбјеснила француског председника Емануела Макрона.

- Вакцина против ковида-19 мора бити заједничко добро и не сме зависити од тржишних закона - изјавио је неименовани извор из Јелисејске палате, потврђујући да је француски предсједник затражио разговор с управом “Санофија“.

Француски премијер Едуард Филип на Твитеру је написао да “неједнак приступ вакцини није опција“.

​Оливје Фор, шеф француске Социјалистичке странке, рекао је да “Санофи“ ризикује да буде национализован.

Због салве оштрих критика, “Санофи“ је дјелимично демантовао вијест да прве дозе намјерава да прода Американцима. Како је саопштено из те фармацеутске компаније, америчком тржишту биће намијењене дозе које се производе у “Санофијевим“ погонима у САД, а остало ће добити Европа и остатак свијета.

Трка која се иза кулиса води за вакцину подстакла је 140 свјетских шефова држава и стручњака да у отвореном писму изнесу захтјев за “народном вакцином“ која би била доступна и бесплатна за све.

- Нико не би смио бити гурнут на крај реда за вакцину на основу сиромаштва или земље у којој живи - рекао је јужноафрички предсједник Сирил Рамафоса.

Док стотине лабораторија широм свијета ужурбано ради на развоју вакцине, све је више оваквих упозорења, будући да ово није прва најава да ће грађани одређених земаља имати предност. Британска компанија “Астра Сенека“ објавила је да ће Британци имати приоритет када је ријеч о њиховим залихама.

Страх да би неко могао да искористи ситуацију за непоштену предност, натјерао је челнике Свјетске здравствене организације да објаве како “вакцине припадају цијелом свијету“.

За примање првих произведених доза приоритет би требало да буду рањиве групе и медицинско особље, а не поједине нације.

Америка је недавно најавила да ће на вакцини радити сама. Било каква сарадња са страним лабораторијама је одбачена, поготово са онима у Кини. Нова вакцина добијена на тај начин у првом реду ће бити доступна.

Американцима. Брзина добијања вакцине притом ће бити најважнија. Амерички предсједник Доналд Трамп тврди да ће 300 милиона доза за све америчке грађане бити доступне у јануару 2021. године.

Са друге стране, лабораторије широм свијета најављују да би вакцина могла да буде спремна за употребу за 12 до 18 мјесеци.