latinica  ћирилица
16/05/2020 |  14:22 | Аутор: СРНА

Владика Фотије: Радост због пуштања на слободу владике Јоаникија

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је Срни да радује то што су владика Јоаникије и његови свештеници шуштени из притвора и да се нада да ће у Црној Гори да завлада трајан мир, да се Црква бави пастирским дјелом и бригом о народу, а држава да ради свој посао.
Владика Фотије - Фото: СРНА
Владика ФотијеФото: СРНА

- Држава да ради свој посао не улазећи у компетенцију Цркве, не вршећи притисак на Цркву и на слободу њеног живота и дејловања – проповједи, учења, литија, кретања - рекао је владика Фотије, који је објавио и пјему посвећену снази вјере и величини имена владике Јоаникија.

Владика зворничко-тузлански сматра неопходним да све све врати у благословено стање и да се из Црне Горе чују ријечи утјехе и мира.

- Очекујемо да наши вјерници могу да иду под Острог и да посећују и друге светиње како су то радили свих претходних година - рекао је владика Фотије.

Према његовим ријечима, то би била утјеха и нада и овдје и на свим просторима гдје живе православни Срби.

- Надамо се и молимо Богу да тако буде и да сви ми Срби будемо свјесни да не можемо живјети без своје Цркве и да не можемо бити против своје Цркве, него да будемо сви заједно, јединствени а тако ћемо изнијети наш заједнички крст који нам је историја додијелила у овом тренутку - рекао је владика зворничко-тузлански Фотије.

Он је напоменуо да су владика Јоаникије и никшићки свештеници пуштени из затвора бБлагословом Божијим и Светога Василија Острошког Чудотворца.

Епископ Фотије је изразио наду да ће трајан мир да завлада у Црној Гори, да се Црква бави својим пастирским дјелом и бригом о народу, а да држава ради свој посао не улазећи у компетенцију Цркве, не вршећи притисак на Цркву и на слободу њеног живота и дјеловања – проповиједи, учења, литија, кретања...

У Црној Гори су послије прославе Светог Василија Острошког у Никшићу 12. маја ухапшени Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника никшићког Саборног храма. Пуштени су проишле ноћи из притвора у којем су провели 72 сата.

Ухапшени су због литије која је одржана у Никшићу на празник Светог Василија Острошког, на којој се окупило више хиљада грађана. Након хапшења су у више црногорских градова одржани протести током којих је полиција примијенила силу над грађанима.