latinica  ћирилица
16/05/2020 |  10:39 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

У Српској 27 нових случајева, укупно 1.244; Опорављено 559 особа

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске, извршено је тестирање 549 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 27 особa у Републици Српској.

Ријеч је о девет мушкараца и 18 жена. Двије особе мушког пола су млађе животне доби, четири средње и три старије животне доби. Пет особа женског пола је млађе животне доби, седам средње и шест старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта девет особа је из Бањалуке, седам из Мркоњић Града, по двије из Козарске Дубице и Приједора, и по једна особа је из Добоја, Прњавора, Дервенте, Котор Вароши, Лакташа, Модриче и Теслића.

Укупно 15 особа је навело контакт са позитивним лицима, док остали нису могли да наведу јасну епидемиолошку везу.

У оквиру активног надзора, у протекла 24 часа, тестирано је још 77 здравствених радник из Бањалуке, Приједора, Брода, Котор Вароши, Градишке, Источног Сарајева, Теслића, Власенице, Бијељине, Шамца, Модриче, Добоја, Петрова и Фоче а позитиван тест на нови вирус корона потврђен је код једног здравствених радника из Бањалуке, једног из Лакташа и једног здравственог радника из Приједора.

Такође, тестирано је укупно 59 васпитача из дјечијих вртића у Бањалуци, Лакташима, Модричи, Дервенти, Теслићу и Броду, и сви резултати тестирања су негативни.

У посљедња 24 часа тестирано је и још 60 особа из објеката за изолацију и ови резултати тестова су негативни.

Тест на нови вирус корона је негативан и код три запосленика из дома за старија лица.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.244 случајeва вируса корона, а опоравило се 559 особа, а преминуло је укупно 88 особа, које су имале позитиван тест на вирус корона.

У Републици Српској до сада је на нови вирус корона (SARS-CoV-2) извршено укупно 20.823 тестирања.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечe 73 особe са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано je 29 пацијената теже клиничке слике, док су у изолацији два пацијента.

Код четири пацијента здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три особе су на неинванзивном моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је десет пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 25 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је 56 пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње десет особа, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву једна особа, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору 12 пацијената, у Болници у Градишци је збринуто шест пацијентаи у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента. 

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налазе се 159 особа, у Студентском дому у Требињу је 17 особа, у Дому ученика у Бијељини су двије особе и у Дому ученика у Добоју 29 особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.758 особа, а надзор је завршен код 27.446 особе.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.