latinica  ћирилица
14/05/2020 |  13:12 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Очекује се нови талас миграната

БиХ очекује велики број миграната који се налазе у земљама окружења након попуштања мјера уведених због пандемије вируса корона и омогућавања њиховог слободног кретања, констатовано је на данашњем састанку посвећеном актуелној ситуацији повећаног присуства миграната у Кантону Сарајево, који је одржан у Служби за односе са странцима.
Сарајево - Састанак - Фото: СРНА
Сарајево - СастанакФото: СРНА

На састанку директора Службе за послове са странцима Слободана Ујића, министра унутрашњих послова Кантона Сарајево Исмира Јуска, полицијског комесара Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево Нусрета Селимовића и шефа Мисије Међународне организације за миграције у БиХ Петера ван дер Еверерта констатовано је да у земљама окружења постоји велики број миграната, те да се, према процјенама, у Грчкој налази око 100.000, а у Србији 7.000-8.000 миграната.

Саговорници су истакли да се попуштањем мјера превенције вируса корона и омогућавањем њиховог слободног кретања очекује да ће значајан број ових миграната кренути преко БиХ ка ЕУ, саопштено је из Службе за односе са странцима БиХ.

На састанку је извршена анализа досадашњег стања безбједности по питању повећаног присуства миграната у Кантону Сарајево, стања безбједности у привременим прихватним центрима "Ушивак" и "Блажуј", те предузимања мјера према мигрантима у условима превенције вируса корона.

У саопштењу је наведено да је истакнута одлична сарадња Службе за послове са странцима, МУП-а Кантона Сарајево и ИОМ-а у обезбјеђивању нормалног функционисања привремених прихватних центара на подручју Кантона.

Ујић је навео да је у привременим прихватним центрима "Ушивак" и "Блажуј" тренутно смјештено 2.300 миграната, што представља озбиљан безбједносни изазов на подручју Кантона Сарајево.

- Иако је мигрантима ограничено кретање изван привремених прихватних центара, евидентан је проблем недозвољеног напуштања смјештајних капацитета и присуство у урбаним дијеловима града - рекао је Ујић.

На захтјев министра и комесара, на састанку је договорено да ће бити уложени додатни напори, постављене додатне физичке баријере и ограде око привремених прихватних центара, те ангажован додатни број безбједносног особља ради спречавања нелегалног напуштања привремених прихватних центара.

МУП Кантона Сарајево ће и даље обезбјеђивати појачано присуство припадника МУП-а у близини два привремена прихватна центра "Блажуј" и "Ушивак", што је од изузетног значаја за одржавање повољне безбједносне ситуације у Кантону Сарајево, наведено је у саопштењу.

Учесници састанка су се сагласили да ће бити настављено одржавање редовних састанака чији је циљ рјешавање свих отворених питања, те одржавање повољне безбједносне ситуације у контексту повећаном присуству миграната у Кантону Сарајево.