latinica  ћирилица
21/04/2020 |  19:28 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Првих 120 миграната усељено у новоформирани камп у српском селу Липа

Првих 120 миграната усељено је у новоформирани камп у српском селу Липа између Бихаћа и Босанског Петровца. Како су истакле власти Унско-санског кантона, овдје ће им бити омогућени бољи услови за боравак, од оних које су имали на улицама Бихаћа. Срби повратници огорчени-изградња кампа у Липи јасна је порука да нисмо добродошли у овај дио Федерације.

У кампу Липа данас први мигранти.

По изласку из аутобуса, а прије уласка у новоформирани камп, мигранти су упућивани на тријажу, затим дезинфекцију, након чега им је подијељена заштитна опрема. За власти кантона изградња овог прихватног центра је спас за Бихаћ.

- Данас је овдје измјештено из градског језгра 120 миграната и имаћемо сваки дан континуитет измјештања миграната, прије свега онних који немају никаквог смјештаја - рекао је премијер УСК Мустафа Ружнић.

- Ово је рјешење прво да се макну мигранти са стадиона и жељезаре, из напуштених кућа и са улица. Дугорочно би ово требао да буде камп који би био одливно мјесто и за Биру - истакао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

Приликом данашњег обавезног медицинског прегледа, код два мигранта установљена је висока температура. Они су изоловани.

- Значи да су они смјештени фактички у изолациони шатор, гдје ће се посматрати, а по потерби и урадити додатни тестови, па чак и тест на Ковид. Мигранти се третирају као сви остали грађани, они су сада дио нас, дио заједнице - навела је министарка здравља УСК Нермина Ћемаловић.

Осим хране, смјештаја и неопходне здравствене заштите, мигранти ће овдје имати и остале услове неопходне за релативно комфоран боравак. Биће им омогућен чак и приступ интернету.

 Укратко, мигранти имају све о чему многи Срби повратници надомак Липе и даље маштају. Поједина српска домаћинства и 25 година након рата немају струју нити воду, свједочи Здравко Атлагић из сусједног села Врточе. Изградња овог кампа, каже, само је додатна со на рану, поготово јер је смјештен само 100 метара од православног храма.

- Са овим призором мислим да овдје неће доћи нико. Ово је јасна порука од власти што су нам урадили за будућност - нагласио је Атлагић.

- Повратници имају проблем и са превозом дјеце током читаве школске године, и бројне друге проблеме који се не рјешавају годинама. С друге стране, мигрантски камп је направљен за мање од мјесец дана - каже Немања Давидовић из Удружења "Повратници".

Овај потез власти УСК недвосмислено шаље лошу и узнемирујућу поруку Србима у Федерацији, истакао је српски делегат у Дому народа Парламента ФБиХ, Александар Штрбац.

- Све то учињено је и упаковано на један крајње перфидан начин у тренутку када се цијела држава и свијет бори против вируса корона - додао је Штрбац.

Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије оцијенио је, поводом изградње мигрантског центра у селу Липа код Бихаћа, да је индикативно да се није могла наћи ниједна друга локација, а да не ремети оно преостало зрно поштовања према Србима из Бихаћа који су, како каже, безмјерно страдали.