latinica  ћирилица
21/04/2020 |  10:27 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Апел Додику за помоћ у заустављању великобошњачке политике

 Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ  упутио је данас апел српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додик за помоћ у заустављању великобошњачке политике и изградње мигрантског центра на простору српског села Липа, код Бихаћа.
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ - Фото: СРНА
Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХФото: СРНА

- Овим путем Вас молимо да нам помогнете у супротстављању активностима које спроводе органи ФБиХ, органи Унско-санског кантона и града Бихаћа, великобошњачки унитаристи и шовинисти, а спроводе активности записане у Исламској декларацији, актима Бошњачке академије наука и умјетности, и закључцима Круга 99, све ради остваривања циљева великобошњачке идеје о стварању државе `један човјек - један глас`, државе само за Бошњаке - наводи се у писму Одбора упућеном Додику.

У писму се подсјећа да су власти града Бихаћа и УСК у моменту проглашења ванредне ситуације у Републици Српској и ФБиХ донијели одлуку да на простору српског села Липа, у дубини хомогене српске територије, изграде мигрантски центар за мигранте из Азије и Африке.

- Svo вријеме смо упозоравали на намјере Бошњака, али у стању свјетске пандемије, забране кретања и забрана окупљања нисмо успјели да зауставимо иградњу мигрантског центра - истичу из Одбора за заштиту Срба у ФБиХ и наводе да се село Липа налази на граници између општина Бихаћ и Босански Петровац.

У писму се додаје да српски народ из тог краја са невјерицом гледа насељавање миграната.

- Потребна је ваша помоћ, човјека који има највеће повјерење српског народа указано на изборима у Републици Српској, а ви сте предсједник и политичке партије која је апсолутно доминантна код Срба у Федерацији. Молимо вас да се заједно супротставимо тежњама великобошњаке политике да потпуно униште српску заједницу у овим хомогеним српским срединама - закључује се у писму српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

Из Међународне организације за миграције саопштено је да је камп у селу Липа спреман за шаторски прихват до 1.000 миграната. Након иницијалног финансирања из буџета града Бихаћа, ЕУ је, уз учешће УСАИД-а, пружила финансијску помоћ у успостављању изолационог дијела кампа.