latinica  ћирилица
08/04/2020 |  16:25 | Аутор: СРНА

Осумњиченом за објаву података о обољелима одређен притвор

Мушкарац чији су иницијали М.Р, осумњичен за дијељење списка обољелих од вируса корона у Црној Гори, ухапшен је и одређен му је притвор од 72 часа, рекла је портпарол Основног државног тужилаштва у Подгорици Милица Мандић.
Полиција Црне Горе - Фото: илустрација
Полиција Црне ГореФото: илустрација

Она је појаснила да је осумњичени био задужен да податке о обољелима од вируса корона пренесе путем ИДО система, али је исте податке путем "Вајбер" апликације послао лицима која нису овлаштена.

- Прикупљени докази указују на сумњу да је осумњичени извршио кривично дјело неовлаштено прикупљање и кориштење личних података -рекла је Мандићева на конференцији за новинаре у Подгорици.

За ово дјело предвиђена је казна од три мјесеца до три године затвора.

Мандићева је навела да се спроводе и друге активности да би се утврдило да ли је још неко службено лице неовлаштено користило ове податке.

Виши полицијски инспектор у борби против сајбер криминала Јакша Бацковић рекао је да је спорни фајл настао у Институту за јавно здравље.

- Фајл је прослијеђен службеницима унутар Института, као и службеницима Дома здравља Подгорица. Истрагом је утврђено да је фајл затим прослијеђен на 266 адреса, односно 266 медицински радника и доктора је било у контакту са спорним фајлом - рекао је Бацковић.

Он је навео да је током истраге саслушано више од 15 особа и провјерено 25 компјутера.

- М.Р. је током саслушања признао да је преузео спорни фајл и прослиједио га већем броју особа преко апликације "Вајбер" - навео је Бацковић.