latinica  ћирилица
08/04/2020 |  16:19 | Аутор: СРНА

Кон: Потребна потпуна забрана контаката

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је Србија у периоду максимума епидемије и нема говора да се размишља о укидању мјера, али да види "свјетлост на крају тунела која сада бљешти", те је потребна потпуна забрана контаката.
Предраг Кон -
Предраг Кон

- Чекам ту шесту недељу. Максимум ће трајати још неких осам до 10 дана, што значи да ће се ући у шесту недјељу и послије ње се може очекивати опадање броја заражених - рекао је Кон на конференцији за новинаре Кризног штаба у којој су учествовали епидемиолози.

Кон је истакао да је сада потребна потпуна забрана контаката, те да је на том фону и предстојећа забрана кретања од петка до понедјељка, 10. до 13. априла.

- Вјерујемо да ће та одлука бити донијета и то подржавамо - полицијски час од 17.00 часова у петак, па до понедјељка до 5.00 часова ујутро - рекао је Кон.

Он је нагласио да је умјерени оптимиста, али да сад није вријеме за попуштање јер може да "падне" све што је до сада урађено.

- Огроман број новотестираних је благе клиничке слике, тиме се све више потискује могућност да се потпуно спријечи пренос вируса. Ја сам за потпуну забрану контаката, то значи двоје људи на улици могу бити само на раздаљини од два метра - рекао је Кон.

Када је ријеч о Васкрсу, Кон је рекао да се није размишљало о забрани кретања између градова током празника, иако је и та мјера у оптицају, односно ако буде неопходно да се и у том периоду спроводи забрана кретања, да не дође до окупљања.

Према најновијим подацима од 15.00 часова, у Србији су још четири лица умрла од вируса корона, што је укупно 65, а нових заражених је 219, укупно 2.666, док је 112 људи прикључено на респираторе.

Проценат смртности је 2,43 одсто, а просјек умрлих је 64,6 година.

Од укупног броја умрлих, 48 су мушкарци, а 17 жене.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је започета процедура лијечења обољелих од короне крвном плазмом особа које су прележале овај вирус, те да у овом тренутку постоји више од 200 давалаца крвне плазме.

Она је додала да процедура подразумијева узимање серума са антитијелима реконвалесцената, односно људи који су већ ималИ симптоме вируса.

- Нека истраживања показују да у почетној Фази оболевања док човјек не створи антитела има ефекта. Овај начин лијечења је још један вид борбе против короне, који се показао као учинковит. Серуми ће нам бити значајни и на јесен, уколико дође поново до епидемије короне, и док не стигне вакцина - истакла је Тепавчевићева.