latinica  ћирилица
08/04/2020 |  14:08 | Аутор: sputniknews.com

И студенти иду на њиву - сјетва у Русији не смије да стане због вируса

Министарство пољопривреде Русије могло би запослити студенте пољопривредних факултета и затворенике током сетвених и жетвених радова, након затварања граница за стране раднике.
Пољопривреда (Фото: Sputnik/Глеб Котов) -
Пољопривреда (Фото: Sputnik/Глеб Котов)

Према оцјенама министарства, око 11.000 студената би могло да учествује у сјетвеним и жетвеним радовима на пољопривредним добрима широм Русије. То ће им омогућити и да лакше нађу запослење, након завршетка факултета. 

Затвореници би могли такође да узму учешће у пољопривредним радовима, али уз надлежно обезбјеђење и изолацију. Могуће је и да се неким затвореницима притвор замијени друштвено корисним радом.

Према оцјенама Министарства пољопривреде, у пољопривреди фали око 23.000 радника. Како се очекује, овај дефицвит ће бити надокнађен у сарадњи са регионалним службама запошљавања: Министарство пољопривреде планира да стимулише запошљавање на пољопривредним добрима радника који се остали без посла у другим сферама економије.

Када се промијени епидемиолошка ситуација у земљи, Министарство пољопривреде ће покренути питање запошљавања страних држављана у овој грани индустрије.