latinica  ћирилица
08/04/2020 |  12:51 ⇒ 10/04/2020 | 13:47 | Аутор: РТРС

Илија дијели са нама оптимизам сакривен у шољици кафе

Живот ових дана јесте другачији. Проводимо га много више у својим домовима, јер тако треба, јер смо одговорни и савјесни, јер тако чувамо себе и друге. Околности су се промијениле за све нас, али има оних који су и у овим изазовним временима и даље на својим радним мјестима. У фабрикама, на улицама, у продавницама и поштама. Чини нам се, као да "из сјенке" помажу да останак код куће лакше пребродимо и да се и даље радујемо нашим малим ритуалима?
Илија Ђурић - Фото: РТРС
Илија ЂурићФото: РТРС

Да би све функционисало онако како смо раније навикли, баш ти обични људи својим преданим радом, уз придржавање свих мјера предострожности, омогућавају да нам све потребне намирнице буду доступне и да нам живот буде и даље испуњен нашим омиљеним малим ритуалима. Захваљујући њима можемо да будемо мирни, али и да одржавамо старе навике које нам помажу од јутра до вечери, дају енергију, враћају осмијех на лице и као да нам шапућу да никад нисмо сами.

Једна од тих свима омиљених навика је испијање кафе. Оне праве, црне, јаке свјеже мљевене Гранд кафе. Сигурно сте се у једном тренутку, док ових дана идете од кухиње до дневне собе, па скренете до спаваће собе, запитали захваљујући коме и данас можете безбрижно да уживате у топлини свога дома и у ритуалу испијања омиљене свјеже мљевене Гранд кафе. Због кога је то оно нешто суштинско код нашег омиљеног напитка присутно – а прије свега, мирис и укус који волимо.

Илија Ђурић професионални дегустатор Гранд кафе, и у овим условима посвећено ради на томе да кафа најбољег квалитета стигне до свих нас. Захваљујући његовим вјештинама и знању, свака кесица омиљеног напитка има арому и укус на коју смо навикли. Он је ту да проучи сирово зрно кафе, али и да га прати током пржења и мљевења.

- Ја сам ту да обезбједим идеалну мјешавину састојака која ће се наћи у свакој шољици Гранд кафе. То се није мијењало посљедње двије деценије колико сам у овом послу, а не дозвољавам ни да новонастале оконости на то утичу. Док сам у својој "лабораторији кафе" у потпуности сам фокусиран на то да изоштрим своја чула и процијеним квалитет зрна - осјетим уравнотеженост слаткоће и киселости, снажнији и горчи укус, избалансирану арому, јачину и пуноћу укуса, све у зависности од зрна сирове кафе коју тог дана имам прилику да дегустирам - прича Илија.

Ако неко жели изврсно да обавља свој посао, поред стручности, неопходно је да воли то чиме се бави. Некима, попут Илије, то не пада тешко. Ни у овим условима. Као и свима нама, и њему недостају неке свакодневне активности на које је навикао и које годинама радо практикује, као што је кафа у омиљеном кафићу у крају који је до сада посјећивао скоро сваког дана. Добра ствар је да сада има више времена да се посвети свом најдражем хобију, читању. Наиме, Илија срећом има огромну библиотеку, велику колекцију књига у свом дому. Поред оних омиљених класика који су свакако неизбјежни у тренуцима опуштања, ту су свакако и оне које се односе на све занимљивости и специфичности кафе као биљке, као и оне које су му помагале да усаврши свој јединствени "занат". Са нама је подијелио шта кафа значи за њега и како овај напитак може да нам помогне у различитим ситуацијама.

- Ако мене питате, кафа је једини напитак који, без обзира на тренутно расположење буди ону позитивну страну личности. Шољице кафе су неизоставни дио сваког мог дана и веома битан дугогодишњи ритуал. Један од разлога је управо тај што поправља расположење и даје чак и обичним тренуцима мало другачије значење и смисао - прича Ђурић.

Свима нама је у овим тренуцима потребан тај оптимизам који може да буде сакривен у једној шољици. Ако га Илија има довољно да сваког дана и у оваквим околностима иде на посао, вјерујем да га сви и даље имамо довољно приликом испијања омиљене свјеже мљевене кафе.