latinica  ћирилица
06/04/2020 |  18:06 | Аутор: СРНА

Пленковић: Ићи ћемо на релаксирање мјера

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да се озбиљно размишља о релаксирању мјера у вези са вирусом корона, али тако да то не угрози епидемиолошку ситуацију, те истакао да се чекају процјене епидемиолога.

Пленковић је напоменуо да је важно да све те мјере релаксирања буду прилагођене епидемиолошким препорукама.

- Ићи ћемо на релаксирање мјера. Треба пажљиво процјењивати - рекао је Пленковић, који је данас одржао видео-конференцију са истакнутим хрватским научницима, стручњацима за јавно здравство, молекуларним биолозима, епидемиолозима, инфектолозима и виролозима, из Хрватске и иностранства.

Он је навео да је, компаративно гледајући, Хрватска у овој фази изразито добро реаговала.

- Предузели смо правовремене мјере. Оне су резултирале спорим ширењем заразе вирусом корона. Иако је, нажалост, 16 људи преминуло, имамо ниску стопу смртности у првих неколико седмица. Од почетка епидемије у Кини, реагујемо добро - рекао је Пленковић.

Он је нагласио да се мора наставити са спровођењем рестриктивних мјера, али да је постигнут добар баланс, преноси "Индекс".

- Морамо спроводити рестриктивне мјере, у складу са што нормалнијим функционисањем привреде - напоменуо је Пленковић.

Он је додао да очекује да најразвијеније земље направе искораке када је ријеч о лијеку или вакцини.

Министар здравља Хрватске Вили Берош изјавио је раније данас да је у Хрватској у протекла 24 часа потврђено 40 новозаражених вирусом корона, чиме је укупан број порастао на 1.222.