latinica  ћирилица
06/04/2020 |  15:57 | Аутор: СРНА

Одгођен 21. "Лут фест" за септембар

Организациони одбор Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" одлучио је данас да због епидемије вируса корона одгоди одржавање ове манифестације за период од 21. до 25 септембра у Источном Сарајеву.
"Лут фест" - Фото: СРНА
"Лут фест"Фото: СРНА

Одлука је донесена на телефонској сједници, уз пуно уважавање новонастале ситуације и у складу са мјерама о обустављању јавних скупова које су донијели надлежни органи Републике Српске, а с циљем сузбијања даљег ширења заразе, саопштио је "Форум театар" из Источног Сарајева, организатор манифестације.

У саопштењу је наведено да би 21. "Лут фест", умјесто у раније планираном термину од 11. до 15. маја, требало да буде одржан од 21. до 25. септембра под мотом "Луткарство за 21. вијек".

- Мото фестивала велича луткарство, значај луткарске умјетности у овом вијеку. Све ове године, наша луткарска чаролија у Источном Сарајеву обиљежила је исто толико генерација нове младе позоришне публике, којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности. Фестивал је кроз луткарска остварења учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности - истакла је продецент "Лут феста" Александра Митрић Штифанић.

Она је нагласила да дјеца имају право на своје позориште и умјетност, као и да се за луткарство треба борити јер је у луткама свијет маште и дио неиспитане дјечје душе.

Директор и селектор Фестивала Витомир Митрић рекао је Срни да помоћу лутака треба вратити дјеци ненадокнадив извор естетског уживања и емоционалне и моралне подршке.

- Емоционалну напетост коју дјеца осјећају и живе у тешким временима, треба заокупити маштом и схватањем вриједности онога што називамо праведношћу, вјерношћу, љубављу и храброшћу, не као резултат задате лекције, већ као откриће - истакао је Митрић.

На овогодишњем фестивалу учествоваће 15 позоришта из Републике Српске, Србије, Федерације БиХ, Шпаније, Бугарске, Тајвана, Естоније, Словеније, Русије.

У такмичарском и пратећем програму фестивала биће организовано 35 програма: представе такмичарског и пратећег програма фестивала, програми на тргу, креативне луткарске радионице, изложба лутака, мастерклас предавања и промоције издања из области луткарства.

"Лут фест" је фестивал који својим концептом и програмом представља праву умјетничку атракцију за публику свих узраста, која је допринијела да је Источно Сарајево постало важна одредница на мапи свјетског луткарства, подсјећају организатори ове јединствене културно-умјетничке манифестације.

Они наглашавају да се "чари и магија овог фестивала дуго памте, јер су луткарске представе првенствено визуелна умјетност, чији чаробни доживљаји из дјетињства остају дубоко у подсвјести за цијели живот, при чему посебно важним наглашавају значај и допринос фестивала у развоју луткарства и луткарске умјетности не само у Републици Српској, него и у региону и у цијелом свијету.