latinica  ћирилица
06/04/2020 |  15:29 ⇒ 07/04/2020 | 13:08 | Аутор: СРНА

Стручњаци из Позивног центра поручују да нема мјеста паници

Наставници и студенти Медицинског факултета у Фочи, који путем Позивног центра информишу грађане како да се понашају за вријеме епидемије вируса корона, поручују да нема разлога за панику.
Позивни центар у Фочи - Фото: СРНА
Позивни центар у ФочиФото: СРНА

У Позивном центру, који је покренут у понедјељак, 30. марта, грађани позивом на бесплатне бројеве телефона могу да добију провјерене информације о епидемиолошој ситуацији, да се ближе упознају о начину преношења вируса и заштите, те понашању у кућној изолацији или карантину.

Доцент Медицинског факултета Јелена Павловић, доктор биомедицинских наука, рекла је да се грађани највише интересују за мјере превенције.

- Савјетујемо их како да врше дезинфекцију, уколико постоји сумња на било какав симптом присуства вируса како да се понашају, шта је то блиски контакт, шта обични контакт - навела је Павловићева.

Сандра Јоковић, доцент Медицинског факултета на студијском програму здравствена њега, рекла је да код грађана постоји доза панике, нарочито код старијих и хроничних болесника.

- Ми их савјетујемо да, заиста, нема разлога за панику, нарочито у овом дијелу Српске у којем је мали проценат обољелих. Оно што је најбитније што их савјетујемо је самоизолација - да се придржавају свих мјера, да не дођу у контакт са другим људима, да сами не долазе љекарима, већ да позову свог породичног љекара који ће им дати упутства за даље поступке - рекла је Јоковићева.

Већина студената је отишла својим кућама, а они који су остали укључили су се као волонтери у рад Позивног центра.

Предсједник Студентског савеза Медицинског факултета у Фочи Немања Митровић рекао је да су се студенти врло радо одазвали позиву хуманости, те да су ту да пруже све потребне информације свом народу.

- У тиму су по два студента, обично су завршних година. Поручио бих свим грађанима да остану код куће јер чувајући себе сачуваће и друге - поручио је Митровић.

Продекан за наставу Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Ирена Младеновић истакла је да је веома важно што људи имају са ким да разговарају и што могу да од стручних лица добију препоруке и савјете.

- У том смислу, ми желимо да се придружимо глобалној кампањи против ширења дезинформација, а за смањење панике за коју нема никакве потребе, те да грађанима пласирамо провјерене и стручне информације. Апеловала бих да грађани прате искључиво инструкције званичних институција и да избјегавају непровјерене препоруке - рекла је Младеновићева.

Позивни центар ради сваким даном, укључујући и дане викенда, од 8.00 до 16.00 часова, а бројеви телефона су 0800/582-10 и 0800/582-20.