latinica  ћирилица
06/04/2020 |  08:12 ⇒ 08:13 | Аутор: СРНА

Појачати молитве и показати солидарност, без обзира на политичку и вјерску припадност

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије поручио је да догађаји који су принудили људе да се изолују и повуку, обавезују вјернике да појачају молитве, прије свега за оне који су обољели од опаког вируса корона и за оне који се брину о њиховом оздрављењу.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

- Ми увијек поштујемо струку, поруке љекара и кризног штаба. Знамо колико је одговорна ситуација, колико је озбиљна за све, али исто тако желимо да у данима ове велике кризе нагласимо значај вјере и светиња - рекао је владика Јоаникије синоћ за Радио "Светигору" у новој интернет литији која се емитује уживо на том радију и званичним Фејсбук и Инстаграм страницама под називом "Не дамо светиње".

Владика Јоаникије, који се обратио из Манастира Ђурђеви ступови, гдје се налази у самоизолацији након повратка из Украјине, истакао је да у оваквим околностима треба појачати молитве и показати солидарност, без обзира на политичку и вјерску припадност.

- Молитва и свете тајне имају чудотворно и исцјелитељско дејство. Самоизолација је потребна, али она је за многе јако тешка. Људи су усамљени. То има своје психолошке посљедице, али управо због тога треба да појачамо нашу молитву једни за друге. Надам се да ћемо послије ових искушења изаћи још много јачи - рекао је епсикоп будимљанско-никшићки.

Говорећи о служењу за Васкрс, владика Јоаникије је истакао да ће богослужења бити, али да ће се обављати онако како буде могло, у складу с приликама.

На питање да ли ће литије бити настављене након што се заврши ситуација са епидемијом вируса корона, владика Јоаникије је рекао да уколико се не постигне договор и рјешење које ће бити коначно и са којим би били задовољни и црква и власт, они немају другог начина да се боре за своја права.

- Немамо другог начина, осим позивајући на дијалог и осим овог свједочења да се не слажемо с овом неправдом која нам је нанесена. Морамо ту неправду да исправимо, због свих вјерујућих, али и због свих вјера и саме Црне Горе - истакао је епископ Јоаникије.