latinica  ћирилица
05/04/2020 |  20:53 ⇒ 22:57 | Аутор: СРНА

Допутовали држављани БиХ из Норвешке, Шведске и Данске

Авионом из Стокхолма вечерас су стигли у Сарајево држављани БиХ из Норвешке, Шведске и Данске.
Авион - Фото: B92
АвионФото: B92

Амбасадор БиХ у Норвешкој Недим Макаревић рекао је да су у авиону била 82 држављанина БиХ која су претходних дана боравила у Данској, Норвешкој и Шведској, а да су три путника одустала од путовања због карантина у Сарајеву, пише "Кликс".

Авион компаније "Флај Босниа" слетио је на Међународни аеродром Сарајево гдје су, како је раније речено, припремљена два шатора у којима ће бити обављена тријажа новопристиглих путника који ће затим у пет аутобуса ГРАС-а бити превезени у импровизоване карантине у насељима Бјелаве у ФБиХ и Лукавица у Републици Српској.

- Највише држављана БиХ који су полетјели авионом из Стокхолма, њих 67, боравило је претходних дана у Шведској, док их је 13 боравило у Норвешкој и два у Данској - рекао је Макаревић.

Због отказивања летова из Норвешке у тој земљи су била 54 држављанина БиХ, са шенгенским визама, који нису могли да се врате.

Макаревић је навео да је већина боравила код родбине, те да им нису пријављени случајеви да је неко егзистенцијално угрожен због немогућности повратка.

- Имамо пријаву да је троје наших држављана у Норвешкој заражено вирусом корона - истакао је Макаревић.

Амбасада БиХ у Ослу је, додао је, промптно је реаговала на најављени ванредни лет Сарајево-Стокхолм који су организовали шведска Амбасада у Сарајеву и Министарство иностраних послова БиХ.

Норвешки авиопревозник "Норвегиан" почео је примати резервације за авиолинију из Осла за Сарајево заказану за 2. мај, вјерујући да ће се до тада нормализовати ситуација. Већи број држављана БиХ већ је резервисао карту за овај лет.

Макаревић сматра да су мали изгледи да ће лет бити реализован, али наводи да и да још није отказан.